Гърците са готови да приемат последиците: Кумада

20.02.2015 | 12:06
Гърците са готови да приемат последиците: Кумада

Преди срещата в 15ч. брюкселско време на министрите на финансите на еврозоната на 20 февруари 2015 - коментар на Микио Кумада, гл. икономист LTG Capital Partners в студиото на Bloomberg TV в Хонконг.


 

На мен ми прилича на играта Кой ще изпревари. Но всъщност тя предстои, ако до сделка не се стигне.

Може би не днес, но до крайния срок на 28 февруари - тогава започва истинската игра Кой ще изпревари, защото тогава позициите ще бъдат втвърдени. Ще имаме конфронтация, кеш крънч и .. тогава ще видим.

 

Още по темата

Ще имаме сделка по-рано ли?

Голямо внимание - медийно внимание, а и ние говорим за това почти всеки ден във фирмата с колегите - привлича фактът, че пазарите напълно игнорират темата.

Дори Гърция, дори гръцкият капиталов пазар е с повишение след изборите. Веднага след изборите падна, но после се възстанови. Банките се справят доста добре тези дни, на фона на всички заглавия.

Пазарът казва - това е детска игра.

 

Дали защото Европа обожава да отлага нещата?

Да, защото в края на краищата това е мостово споразумение-временно-или както са решили да го нарекат.

Не е краят на играта, нито окончателното споразумение, както някои обявиха. Трябва да има някакъв договор, защото иначе кредиторите ще ги изтърват.

 

В края на краищата това е най-голямата и дълбока рецесия след Голямата депресия.

Точно така.

 

Не вярвам, че Варуфакис или Ципрас полагат достатъчно усилия за Гърция. Да спасят гърците от хуманитарна гледна точка. Германците казаха да не се включва този въпрос.

Вие сега ми приличате малко на лявото крило на Сириза. ..

 

Този аргумент също е бил излаган от мнозина в гръцкото правителство, макар че сега се опитват да не вдигат шум..

Най-големият риск е, ако днес /20 февруари 2015/ се съгласят на някаква програма.

Програмата или договорът би имал съвсем скромен дял облекчения в икономиите.

 

Още по темата

Гърция иска удължение. Германците и по-голямата част от Европа казаха - ще имате удължение на външното финансиране; не ни говорете какво искате, защото ние държим кеша. Гърция иска удължение на заема. Троянски кон.

Те ще получат облекчение.       

Да, това са позициите на преговарящите.

Те няма да получат 1,5%, както иска гръцкото правителство.

1,5% е целта на фискалния излишък, което предлага гръцката страна - или по-скоро мечтае.

4,5% е другата страна.

Вярвам, че ще бъде някъде по средата.

 

В най-лошия случай, ако има блокиране на преговорите -  мислите ли, че Гърция ще наложи капиталов контрол?

Това е много вероятно.

 

Още по темата

Последна мярка?

Да, крайна мярка. Това е краят на процеса. Преди него също можем да видим промени в правителството и после вероятно бившите управляващи партии може да се включат в нови преговори.. Толкова много неща могат да се случат, ако се стигне до страшната игра на Кой ще изпревари.

 

Този процес не започна ли изобщо погрешно? Има голямо недоверие между двете страни в преговорите.

О, да. Така е.

Ами, каква е алтернативата?

Имаше избори и каквото ние, германците или някои други страни са очаквали от новото правителство - сигурен съм, че южноевропейците, особено в Испания - не са особено доволни от тази победа -- но това е правителството на Гърция.

Това е правителството, с което трябва да се работи.

Точно по тази причина според мен те си вършат доста прилично работата. Защото биха могли да са доста по-големи популисти.

Сещаме се за предизборната кампания и някои неща, които казаха преди изборите.

Би могло и да е по-зле.

 

Още по темата

Какво е настроението по улиците в Атина? Вие сте полугрък, говорите с хората там..? Какво е отношението към германците.. срещу германците?

Ами.. бих казал, че са .. критични към германците.

Но на някои от тези неща не трябва да се обръща такова внимание. Гърция не е позната като страна със студени и безразлични хора към определени неща.

Но в края на краищата, според моите впечатления от хора, които не са икономисти, нито финансисти, от средния човек - струва ми се, че има нещо като облекчение.

Усеща се дори нещо като доверие.

Затова подкрепата за правителството се увеличава.

Дори някои от олигарсите, бизнесмените, които подкрепят правителството - и те казаха: ами те май се опитват да преговарят възможно най-доброто за страната и ние подкрепяме.

 

Имат звезда за министър на финансите!

Разбира се. Това също помага.

 

Те готови ли са да изпият горчивия хап, ако всичко тръгне както искат? Готови ли са за капиталов контрол? Готови ли са за драхмата? Готови ли са за всичко това?

Много хора според мен на този етап нямат какво толкова да губят и затова има голяма част от населението, която е готова.

Те казват - ние от пет години живеем в икономии и без значение, че другите страни разправят, че затягането на колана било много голямо, ние волю-неволю се научихме да живеем според възможностите си. Много по-икономично. Затова можем да продължим още, вместо да ни третират както в момента.

Така мислят доста хора.

Така че въпреки че може да не са дефакто подготвени за деня, в който банките затворят и всичко останало, в момента те си мислят - добре де, дай да видим какво ще стане.

 

Гордост срещу икономическа реалност?

След пет години депресия. Това е важно.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма