Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Шойбле защити парите на германците: Таня Минчева в Денят 20.2.2015

21.02.2015 | 06:00
Шойбле защити парите на германците: Таня Минчева в Денят 20.2.2015

Коментар на Таня Минчева от Бон на преговорите за дълга на Гърция в предаването Денят он ер с Веселин Дремджиев на 20 февруари 2015.


„Благодарим ви, г-н  Шойбле, вие защитихте парите на германците“, пише Билд.

Кореспонделция от Бон на Таня Минчева

За да остане Гърция в еврозоната, германският канцлер Ангела Меркел каза от Париж, че гърците трябва да промени исканията си, за да бъдат приети от Бундестага.

Думите й означават, че за да бъде удължена помощната програма за Гърция, тя трябва да продължи да изпълнява условията на досегашния спасителен пакет помощи: фискална дисциплина, икономии и приватизация.

Тя показа, че е готова на компромис, но не и Шойбле.

Той бе категорично против програмата за удължаване така, както гърците искат.

Според Министерството на финансите на Германия гръцките предложения са своеобразен троянски кон, целящ да осигури междинно финансиране, мостов заем. На първо четене звучат обтекаемо, но след това с тава ясно, че в тях няма точни цифри, срокове и ангажименти към спасителния сегашен пакет на Гърция.

Дори се изисква финансовите министри от еврозоната да се съобразят с тези съображения на всяка цена. Това не се гледа с добро око от Шойбле. Той настоя на заседанието тази нощ /20 февруари/ Атина да се задължи да изпълнява задълженията си изрично към всички кредитори, да признае настоящия спасителен пакет на ЕЦБ и МВФ, да се придържа към фискалните цели, а според настоящата помощна програма ще бъде договорено и споразумение за възстановяване и растеж, което вероятно ще включва и облекчения на гръцкия дълг.

Очертава се война на нерви.

Но Колер от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг посочва, че след тазвечершния среднощен покер Варуфакис най-сопсе ще си намери майстора, след като Гърция отхвърли предизвикателно в понеделник продължаването на спасителния пакет за 178 млрд евро.

Президентът на института IFO каза във Франкфурт на 20 февруари, че заседанието но еврогрупата е излишно и прилича на среща на синдици, които обсъждат разпродаването на имуществото на банкрутирала фирма.

Според него фалитът на Гърция и излизането от еврозоната са единствения възможен изход. Едва тогава Варуфакис ще си загащи ризата и ще си сложи вратовръзка, каза той".

Цялата кореспонденция чуйте във видеото.