Възможности на пазара на облигации

Спредът между доходностите на немските и американските ДЦК е на рекордни нива

20.02.2015 | 16:02 Редактор: Велко Каменов
Възможности на пазара на облигации

Спредът в доходностите на немските и американските 10-годишни държавни ценни книжа е на рекордни нива от около 170 базисни пункта (1,7%). Доходността по немските 10-годишни ДЦК е около 0,3%, а по американските около 2%. Според стратегът от Bloomberg Танвир Санду това представлява възможност. Санду залага на това, че този спред ще се свива. От екипа на информационната агенция подчертават, че мнението на Санду е лично и не представлява инвестиционен съвет.

Факторите, които биха изиграли роля в подкрепа на прогнозата на стратега, са няколко. На първо място в Европа се наблюдават някои признаци на растеж. Например производството в Испания, потребителското доверие в еврозоната и кредитирането се подобриха.Освен това влиянието на евтиният петрол все още не е напълно отразено в данните за растежа. В САЩ пък доларът поскъпна значително, което ще се отрази на маржовете на компаниите в страната и на пазарите на акции. На свой ред това ще се отрази на растежа и вероятно ще се стигне до отлагане на вдигането на лихвите от страна на ФЕД.

Основните рискове, които биха направили прогнозата на Танвир невярна са инфлацията в САЩ и количествените улеснения на ЕЦБ. Ако инфлацията в Америка се увеличи заради ситуацията на пазара на труда, доходностите по американските 10-годишни държавни облигации пак ще започнат да се вдигат и спредът отново ще започне да расте, поясни стратегът. Количествените улеснения от своя страна могат да свалят допълнително лихвите по немските ДЦК, което също ще доведе до увеличение в спреда.