Агенцията за инвестициите ще привлича инвеститори заедно с консултантските компании

Идеята ще се осъществи чрез поставянето на големи национални приоритети, коментира изпълнителният директор Стамен Янев

04.02.2015 | 11:40 Редактор: Мариета Иванова
Агенцията за инвестициите ще привлича инвеститори заедно с консултантските компании

Българската агенция за инвестициите ще привлича инвеститори чрез общи усилия с консултантските компании. Това стана ясно от коментара на новия изпълнителен директор на Агенцията Стамен Янев. Той поясни, че това ще стане с поставянето на големи национални приоритети и проекти, за които ще може да се лобира зад граница.

По думите му потенциалът на България за привличане на чужди инвестиции е огромен.

Янев подчерта, че за привличането на инвеститори в страната са важни както макроикономическите фактори, като липсата на валутен риск, ниските данъци и заплащане, но също така значение има и човешкият фактор или конкретно на хората, които работят в Агенцията.

Той сподели още, че ръководената от него структура ще насочи усилията си към разработване на стратегия, която „обедини усилията на всички държавни институции, на бизнеса и на Неправителствените организации,  които са заинтересувани да има все повече и повече инвестиции в България“.

Според Янев процесът по изготвянето на стратегията ще продължи между три и шест месеца.

„В същото време се надяваме да довършим малките неща и да отговаряме на запитванията от бизнеса много бързо“, коментира той.

Вижте и видео файла и какво сподели Стамен Янев за предстоящата на 4 февруари церемония по връчването на наградите за Инвеститор на годината.