Б.Стефанов: В краткосрочен план нестабилна Гърция ще доведе инвеститори у нас, но в дългосрочен не носи ползи

Борислав Стефанов е бивш изп. дир. на Българска агенция за инвестиции и коментира инвестиционната среда у нас и действията на ЕЦБ

26.01.2015 | 10:28 Редактор: Дориана Ранкова
Б.Стефанов: В краткосрочен план нестабилна Гърция ще доведе инвеститори у нас, но в дългосрочен не носи ползи

 

Борислав Стефанов коментира новият изпълнителен директор на БАИ, Стамен Янев, който заедно с Агенцията обяви, че ще се състави нова инвестиционна програма. Привличане на нови инвеститори е желателно да се таргетира правилно. Важно е първо да знаем какви фирми искаме да привлечем що се отнася до сектор и големина на компаниите. Но това, което БАИ извършва като дейност не може да бъде коренно различна при смяна на ръководството.

Предимствата на България в очите на външните инвеститори разбира се са ниските разходи, но ниските такива на работна ръка, не е добра стратегия да бъде изтъквана. "Рекламата" трябва да бъде основана на други предимства, като добре подредена администрация.

Според Борислав Стефанов една сигурна Гърция е по-добра от една нестабилна съседка. В краткосрочен план той вижда ползи за страната ни, след като беше съобщено, че гръцкия бизнес е имал срещи с български институции, но в дългосрочен план, една нестабилна съседка не е плюс. Това важи и за цяла Европа.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите са важна част от подобряване на инвестиционната среда у нас. Но по-важни са издаване на разрешителни, нивото на работна сила и др.

Според бившия изпълнителен директор на Българска агенция на инвестиции, паричните потоците които ще потекат към Европа от ЕЦБ ще се усетят в България, но не е ясно кога и колко, тъй като привличането им зависи от нас. Той допълва, че тези средства не са сигурна помощ ако държавите не се придържат към структурни реформи.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: