Новото ръководство на БАИ ще развие новата стратегия за привличане на ПЧИ

22.01.2015 | 10:57
Стамен Янев, директор БАИ

БАИ разработва стратегия за привличане на инвестициите с НПО, бизнеса, държавната администрация и експерти. Новият директор на Стамен Янев смята, че Законът за насърчаване на инвестициите има нужда от промяна и включване на допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите.

При встъпването в новата си длъжност Стамен Янев си постави за основна цел позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвестиции в сектори с висока добавена стойност и промотиране на региони с голяма безработица.

"Новата стратегия за привличане на инвестиции ще отразява приоритетите в програмата на правителството в икономическата сфера", подчерта изпълнителният директор на БАИ.

Новият директор на БАИ, юристът Стамен Янев и заместничката му, икономистката Маджиде Ахмедова приеха управлението на агенцията от бившия изпълнителен директор Светослав Младенов и заместника му Костадин Джатев на церемония на 22 януари 2015 в присъствието на зам. министърът на икономиката Даниела Везиева.

„Министерството на икономиката държи на инвестициите, свързани основно с разработването на приоритетните индустриални компоненти - не само във високите технологии, но и в хранителната и леката промишленост, където България има традиции“, каза зам.-министърът на икономиката.

 

Стамен Янев е специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, и инвестициите.

 

Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света.
Новият изпълнителен директор на БАИ е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е европейско и английско право в ASSER College Europe, Холандия, University of Cambridge, European University Institute, University College London, Великобритания. Завършил е английска гимназия ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково.
Стамен Янев е член на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки.

Маджиде Ахмедова е икономист и има управленски стаж в държавната администрация и в реалната икономиката.
Започнала е професионалното си развитие като главен счетоводител на СМК- Търговище. От 1992 до 1999 г. е Главен данъчен инспектор в Териториална дирекция – Търговище. Има стаж като главен експерт в МС. От 2000 до 2001 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. От 2001 до 2003 г. е главен експерт и финансов директор на Индустриален холдинг „България“. Последните 10 години е директор Човешки ресурси и административни дейности в „Алкомет“ АД – Шумен.