ОПЕК: Решението да не се намалява добивът на нефт не е насочено срещу Русия

САЩ ще зависи от добива на петрол в страните от Близкия Изток в продължение на години, допуска генералният секретар на организацията

14.12.2014 | 13:36 Редактор: Мариета Иванова
ОПЕК: Решението да не се намалява добивът на нефт не е насочено срещу Русия

Решението на страните-членки в ОПЕК да се запази квотата на добив на нефт на нивото от 30 млн. барела не е насочено срещу конкретна страна, в това число и срещу Русия и Иран, коментира генералният секретар на организация Абдалла Салем ал-Бадри, цитиран от РИА-Новости.

„Пазарните принцип и не са длъжни да доведат до толкова драматичен спад на (цената на петрола). Някои хора говорят, че това решение- да не съкрати добива на петрол, е направено в полза на САЩ и добива на петрол от шисти. Това не е вярно. Други говорят, че то е насочено срещу Иран и Русия. Това също е некоректно,” коментира Бадри в Дубай.

По думите му страните от Персийския залив трябва да продължат да инвестират в проучването и добив на нефт. Генералният секретар дори изразил мнение, че САЩ ще зависи от добива на нефт от страните от Близкия Изток в продължение на много години, пише Reuters.

На проведеното на 27 ноември заседание във Виена страните -членки от ОПЕК решиха да запазят квотата на добив на ниво от 30 млн. барела на ден до следващото заседание на организацията, което е през юни 2015. След решението цените на петрола белязаха рязък спад в световен мащаб.

 Средната цена на петролната „кошница” на ОПЕК през септември се понижи до под 100 долара за барел и достигна средно ниво от 95.98 долара. През октомври цената беше  в размер на  85,06 долара, през ноември- 75,57 долара. Текущата средна цена през октомври е около 65.65 долара. Средната стойност на петролната „кошница” на ОПЕК през настоящата година е 98.59 долара за барел, докато през 2013 е била 105, 87 долара за барел, отбелязва РИА-Новости.