Войната за пазарен дял на петролния пазар

Кой ще намали производството първи

12.12.2014 | 14:51 Редактор: Велко Каменов
Войната за пазарен дял на петролния пазар

Въпреки че цената на петрола падна с около 40% за 2014, достигайки най-ниските си стойности от години, засега нито САЩ, нито ОПЕК намаляват производството, предаде Bloomberg.

ОПЕК произвежда около 40% от петрола в света и на срещата на 27 ноември остави непроменена целта си за производство в размер на 30 милиона барела на ден. Към 5 декември 2014 производството на САЩ  достигна 9,12 милиона тона на ден. Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими заяви на 10 декември в Перу, че пазарът ще се регулира сам. Думите на петролния министър на най-големия производител в ОПЕК показват, че Саудитска Арабия няма намерение да намалява производството. Други членове на ОПЕК обаче са недоволни от ниските цени на петрола. Министърът на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирез поиска провеждането на „специални разговори” преди 5 юни 2015, за когато е насрочена следващата официална среща на ОПЕК.

Производителите на шистов петрол в САЩ обаче едва ли могат да понесат по-голям спад в цената на петрола. На 12 декември суровината се търгуваше при под 60 долара за барел в Ню Йорк. Властите в Иран заявиха, че петролът може да достигне дори 40 долара за барел, ако има различия и разделение в ОПЕК. В Кувейт очакват петролът сорт Брент да се търгува на нива от около 65 долара за барел поне още 6 месеца. Прогнозите са свръхпредлагането на петрол да се увеличи през първата половина на 2015. Несъмнено е възможно цената му да падне и по-ниско, предупреди Бен Шарпърс от Bloomberg.