Пламен Пенчев: САЩ се опитват чрез своите партньори да свалят цените на петрола

Целта да е понижението да засегне руската икономика, коментира финансовият анализатор

10.12.2014 | 13:13 Редактор: Мариета Иванова
Пламен Пенчев: САЩ се опитват чрез своите партньори да свалят цените на петрола

Ключовата причина за понижението на цената на петрола е геополитиката, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансовият

Още по темата

анализатор Пламен Пенчев. Той подкрепи изказването си с думите, че „Русия неофициално подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Америка, от своя страна, неофициално е помолила страните, които са от нейната орбита да свалят цените. И виждаме какво се случва- Саудитска Арабия свали цените на петрола, Ирак – също, и  моето мнение е, че САЩ се опитват чрез своите партньори да свалят цените на петрола, за да изправят в тежко положение Русия, защото руската икономика разчита главно на износ на суровини. Тя не е високотехнологична, не разчита на износ на технологии и, когато цента на петрола и газта спадне, последиците ще доведат до по-тежка ситуация“.

Финансовият анализатор коментира и други обсъждани причини за понижението на цената на петрола, сред които забавянето на световната икономика и конкретно на Китай, който е сред водещите консуматори в световен план. По думите му това не е съществен фактор за толкова рязък спад в цените на петрола.  Припомняме, че понижението достигна до нива от петгодишно дъно.

Друга причина е „вероятно по-високото предлагане на петрол, като резултат от увеличаване на добива от шистов петрол“, коментира Пенчев. Той посочи, че  при „увеличаване на  добива от шистов петрол на практика води до по-голямо предлагане, което надвишава търсенето“.

„Друга причина е страните от ОПЕК да се опитат да спрат разработките от добивите от шисти и като натиснат цените надолу, това ще забави разработките на находищата. В  този смисъл страните от ОПЕК имат интерес да убият  конкуренцията“, коментира Пенчев и подчерта, че според него, това не е ключова причина за толкова  драстичен спад през последните месеци.

Цялото интервю може да видите от видео файла.