Само 10% от студентите имат ясна представа за критериите в бъдещата им професия

Повече от 70% от бъдещите висшисти разчитат на роднини и приятели за намиране на първа работа, сочи прочуване на БСК

20.11.2014 | 15:29 Редактор: Мариета Иванова
Само 10% от студентите имат ясна представа за критериите в бъдещата им професия

Проучване на БСК сочи, че половината от студенти не познават изискванията на работодателите за професията, която ще придобият. Други 20% споделят, че „по-скоро“ не знаят какви ще бъдат очакванията към тях от бъдещите им ръководители.

Само 10% от бъдещите висшисти имат ясна представа на какви критерии трябва да отговарят, за да получат желаната от тях работа.

Още по темата

Данните са от паралелно проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти, за нагласите и очакванията на двете страни за успешно професионално представяне.

За намирането на първа работа над 70% от бъдещите висшисти разчитат на помощта на роднини и познати.

Данните от проучването показват, че около 50 на сто от анкетираните младежи посочват, че следят обявите за работа и се опитват да установят директна връзка с потенциални работодатели. По-малко от 30 на сто разчитат на подкрепа от бюрата по труда. 17% от анкетираните са склонни да се явят на конкурси и изпити, за да получат желаната работа.

Делът на бъдещите предприемачи  е под 10% сред обучаващите се в университета. Само 8% от анкетираните споделят, че мислят в тази посока. 75% от анкетираните са по-скоро склонни да продължат образованието си, а 62% - да изчакат с професионалната реализация. 86% мислят да се преместят в друг град или в чужбина в търсене на работа.

Още по темата

По отношение на инвестициите в образование проучването показва тенденция на намаляване на вложените публични средства и на увеличаване на частните капитали  през годините.

България е на последно място по  „инвестиции на публични средства в образованието и единствената с по-малко от 4 на сто от БВП за образование“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на състоялата се днес- 20 ноември, конференция „Обучение и развитие по стандарти на работодателите“. Данев посочва още, че вложените публични средства в образованието бележат спад през годините и докато  през 2005 са заделени 4,2% от БВП , а през 2012- сумата е 3,8 процента от БВП.

Лидер в Европа по инвестиции в образованието е Дания, която отделя 7,9% от БВП. Сериозен напредък отбелязва Ирландия, която през 2005 г. е инвестирала в образование 4,5 на сто от своя БВП, а през 2012 г. – 6,1 процента, посочват от БСК.

Делът на частните вложения в образованието у нас обаче, регистрира увеличение през годините. От 2 на сто през 2003 г.- 10 процента през 2013 г., посочва Данев.