10 умения, които работодателите ще търсят най-много през 2015

13.11.2014 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
10 умения, които работодателите ще търсят най-много през 2015

Можете ли да работите добре в екип, да взимате решения и да решавате проблеми? През следващата година това ще бъдат най-търсените умения, на които ще залагат работодателите при подбора и наемането на току-що дипломирали се, пише във Forbes Сюзън Адамс. Следващите по важност умения са: способност за комуникация с хора вътре и извън организацията.

Работодателите държат още новите попълнения към организациите да имат технически умения за съответната работа, но това се оказва на по-заден план в претенциите им при подбора в сравнение с работата в екип, способността да се взимат решения, да се общува, както и уменията за планиране и поставяне на приоритети в работата.

Адамс цитира данните от проучване сред 260 работодателя в САЩ, според което най-търсените дипломи отвъд Океана през 2015 ще бъдат тези за бизнес и инженерни специалности, както и за компютърни и информационни науки.

Още по темата

Резултатите от допитването очертават следния списък с топ 10 на качествата, на които работодателите ще обръщат внимание по време на подбора следващата година:

1. Способност за работа в екип

2. Способност за вземане на решения и разрешаване на проблеми

3. Способност за устно общуване с хора вътре и извън организацията

4. Способност за планиране, организиране и залагане на приоритети в работата

5. Способност за усвояване и обработка на информация

6. Способност за анализиране на количествени данни

Още по темата

7. Технически умения за съответната позиция

8. Вещина в работата със софтуерни програми

9. Способност за създаване и/или редактиране на писмени доклади

10 Способност за продажби и влияние над други хора.

Добрата новина за току-що завършите, според Адамс е, че без значение какво са завършили- дали антропология, френска филология или компютърни науки, достатъчно е да бъдат усвоени топ пет от уменията в представения списък, за да бъде привлечено вниманието на работодателите следващата година.

В този смисъл, ако търсите работа опишете в биографията или мотивационното си писмо колкото е възможно повече от тези умения, проявени от вас в даден момент от обучението ви или в миналия ви опит, и ще се придвижите стъпка напред към интервюто за работа.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
21:45

Хъшове – български сериал, сценаристи: Александър Морфов, Илиян Симеонов, Руси Чанев; режисьор: Александър Морфов; оператори: Димитър Гочев и Александър Станишев; музика: Мартин Любенов; в роплите: Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев и др.

гледай на живо Video пълна програма