Първото работно място може да навреди на последващата кариера

Намирането на нова работа в САЩ сега не е толкова лесно, както преди години, сочи статистиката

19.11.2014 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
Първото работно място може да навреди на последващата кариера

Повече американци напускат работните си места, сочат последните данни на Бюрото за трудова статистика, цитирани от Businessweek. От изданието подчертават, че новината е едновременно и добра, и лоша. Положителната страна е, че повече хора са придобили увереност, че могат да намерят работа на друго място, което има отношение още към усещането за стабилност и сигурност в икономиката. В същото време трудовият пазар е все още свит в сравнение с годините преди финансовата криза и дори повече, отбелязва авторът на публикацията по темата Алисън Шрагер.

Изборът за утвърждаване в кариерата често се случва след смяна на няколко работни места и прилагането на принципа на пробата и грешката до установяване на място в бизнеса.

Още по темата

Не особено добрата новина днес по отношение на експериментирането с работните места  преди всичко е свързана с факта, че след финансовата криза намирането на нова работа не е толкова лесно.

Шрагер цитира данни от Бюрото по преброяване на населението в САЩ, според които честота при смяната работно място се е понижила от 53 на 47% в периода 1998- 2010, което е продължение на десетилетна тендеция, става ясно от публикацията.

По-слабата активност в промяната на работното място прави по-труден и изборът и експериментирането в решението за кариера.

Още по темата

В същото време заплащането в различните компании в един и същи сектор варират.

„Настоящата тенденция  е компании, които са по-добри в интегрирането на технологии и иновации, да  осигуряват и по-високи заплати“, отбелязва Шрагер.

В този смисъл, ако току-що дипломиралия се американец попадне в компания, която изостава в интегрирането на технологични нововъведения в сравнение с други конкуренти от бранша, може не само да получава по-ниско възнаграждение от други свои колеги, но и да се наложи да остане там за по-дълго време, поради затегнатия пазар на труда, а също и да бъде възпрепятстван от развитие на уменията си, предвид начина на извършване на дейността.

Затова- дори да не търсите работа в САЩ, ако избирате кариера, имайте предвид реалността по отношение възможностите за бърза смяна на работното място, както и на разликите в дейността на компаниите. Или преди да вземете решение, проучете организацията, към която искате да се присъедините.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
19:30

Ганьо Балкански се завърна от Европа – български сериал, сценаристи: Юрий Дачев и Иван Ничев, режисьор Иван Ничев; оператори: Георги Николов, Пламен Хинков и Жоро Недялков; музика: Стефан Димитров; В ролите: Николай Урумов, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Павел Поппандов и др.

гледай на живо Video пълна програма