Има риск ситуацията от 2009 да се повтори: Андрей Коболев, директор на Нафтогаз

13.08.2014 | 10:18
Има риск ситуацията от 2009 да се повтори: Андрей Коболев, директор на Нафтогаз

Русия може да предизвика нарушаване на газовите доставки за Европа през Украйна, повтаряйки ситуацията от 2009, твърди директорът на държавната енергийна компания в интервю за Bloomberg.

"Транзитът вече е застрашен", каза в телефонно интервю Андрей Коболев, директор на Нафтогаз.

"Ако се върнем към 2009, тогава транзитът бе спрян без никаква причина. Учедени сме, че тази зима ситуацията може да се повтори".

ОАО Газпром, който обеща да направи всичко възможно, за да осигури доставките за Европа, на 16 юни спря газа, който Украйна ползва заради ценови спор.

Транзитът за Европа през Украйна все още продължава, директорът на Газпром Алексей Милер отказва да каже дали смята да спре и тези доставки, ако неговата компания открие, че губи обеми в Украйна.

"Идеята на Нафтогаз европейските газови компании да купуват руски газ на руско-украинската граница, вместо да го получават през Украйна изисква предоговаряне на договорите за транзит", каза комисарят Йотингер. "Това не може да стане бързо".

ЕС подготвя тристранни преговори в началото на есента.

Според Коболев, Украйна може да се справи без руски газ през зимата, ако получи реверсивни доставки от Европа и използва горивото икономично.

Цялото интервю по телефона на Андрей Коболев, директор на Нафтогаз за Райън Чилкот от студиото на Bloomberg в Лондон - във видеото.

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Правителството обмисля ембарго само върху някои компании, които украинското правителството посочи.

Затова други компании, от Европа или други страни, ще могат да ползват газ през Украйна.

 

Какво означава това на практика за крайния потребител в ЕС? Казвате, че Украйна може да спре транзита на газ само на някои руски компании. Нека да разсеем недоразумението. Говорим за една компания, за Газпром. Ще забраните ли на Газпром да пренася газ през Украйна?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Теоретично това също е възможно. Но всяка европейска компания може да запази контакт с украинската Укртрансгаз и да пренася газ през Украйна.

 

Четох някъде, че това, което имате намерение да направите е, вместо Украйна да транзитира този газ от руската граница до границите на ЕС, ще има нови посредници. От Европа. Те ще пренасят газа. Какво означава това като цена? Ще се повишат ли в резултат европейските цени на газа?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Не вярваме това да предизвика ръст в цените. Смятаме, че може да бъде постигнато споразумение между европейските компании и руските доставчици.

Като се извади цената на транзита, цената може да е същата.

 

Простете, че не ви разбирам. Какъв е смисълът, ако нищо не се променя?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Целта украинските компании да нямат преки контакти с Газпром.

Втората цел е европейските компании да станат клиенти на Нафтогаз.

 

Добра идея ли е да се намесва изобщо транзита на газ за ЕС. Чухме от директора на австрийската компания, която се кани да построи последната част от газопровода Южен поток, че идеята е да се заобиколи Украйна. Човек би решил, че застрашавайки газовите доставки, дори и с по-рафиниран подход, какъвто вие предприемате в момента, това би дало повече власт на хората, които казват, че трябва да има алтернативни пътища.

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Да, разбираме. Но транзитът вече е застрашен от Газпром.

През 2009 преносът на газ бе спрян без причина.

Убедени сме, че в този случай ситуацията може да се повтори.

Транзитът на газ от Газпром може да спре, без причина.

Затова колкото по-рано се реши въпросът, толкова по-добре.

По-добре да решим въпроса през септември-октомври, отколкото през януари.

 

Водите преговори. Първата среща е насрочена за края на август. Има ли основание да се вярва, че резултатите ще са по-добри, отколкото досега, че ще сключите сделка?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Трудно е да се каже.  Ние сме отворени за дискусия, за добра, търговска сделка. Но засега няма признаци, че това е възможно.

 

Някои хора тук, във Великобритания започнаха да си изключват отоплението. Вие също вече нямате никакви доставки на руски газ - той бе спрян. Колко време могат да издържат 45 млн украинци без газ?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Ние приложихме безпрецедентни мерки на икономия на газ. С пускането на новия газопровод от Европа, реверсивните доставки, както и с икономиите, които правим, мисля, че ще успеем.

 

В миналото е имало прекъсване на доставките. С една дума - могат ли европейците да са сигурни, че ще получат всичкия газ, от който се нуждаят тази зима?

Андрей Коболев, директор на Нафтогаз:

Ако транзитът на газ не бъде спрян и ако има надеждно правно решение за договора за транзит, тогава можем да дадем 100% гаранция, че газът ще бъде доставен.

Ние вярваме, че ситуацията от 2009 може да се повтори през януари и искаме да бъде решена по-рано.


На 12 август Нафтогаз Украйна смени членовете на Надзорния съвет на Укрантранснафт, като постави начело Юрий Леонтиевич - досега директор на департамента по енергоенективност на дружеството.

Публичното акционерно дружество Укрантранснафт е оператор на магистралните системи на петролопроводите на Украйна и е 100% собственост на Нафтогаз Украйна.


На 12 август министърът на външните работи Даниел Митов се срещна с посланика на Украйна в София Микола Балтажи.

Двамата са обсъдили приетия на 12 август на първо четене от украинския парламент законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително ограничаването или прекратяването на транзита на руски газ през територията на Украйна, съобщи пресцентърът на МВнР.

"Следим с особено внимание развитието на ситуацията. Апелираме към украинската страна да се въздържа от резки действия и да координира евентуални бъдещи мерки със своите европейски партньори", заяви министър Митов.

Украинският посланик е потвърдил, че неговота страна разбира тревогата на България и е казал, че става дума само за "законодателна рамка и не означава автоматично налагане на санкции", съобщава МВнР в мейла си.

Балтаджи е уверил, че механизмът предвижда решенията да се взимат от Съвета за национална сигурност и отбрана и да влизат в сила с указ на президента и че действията в тази посока ще бъдат обсъждани както със съответните украински институции, така и с европейските ни партньори.