Украйна била готова на пакетно споразумение с Газпром

Страната е готова да продължи да работи само в рамките на това споразумение, заяви министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан

25.06.2014 | 15:27 Редактор: Мариета Иванова
Украйна била готова на пакетно споразумение с Газпром

Украйна е готова да сключи с Газпром пакетно споразумение по въпроса за доставките на газ и да продължи да работи само в рамките на това споразумение. Това заяви в Брюксел назначеният от Върховната рада министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан, където се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
„Украйна е готова днес да сключи т.нар. Пакетно споразумение с руската страна по предложенията, които направи Европейската комисия в последния рунд на преговоирте в Киев и да работи само по това пакетно споразумение“, заяви Продан.

На 16 юни „Газпром" въведе режим на авансово плащане на доставките на газ за „Нафтогаз Украйна" след безрезултатни преговори с Киев за разрешаване на газовия спор.

Еврокомисията настоява нови преговори да започнат стане най-късно в средата на юли. По-рано комисията обяви, че максималният размер на газа, който може да бъде доставян за Украйна през Словакия, възлиза на 8 млрд. куб. метра на година. Все още не е потвърдена евентуалната цена на такива доставки. Срещата в Брюксел ще бъде при закрити врати. Тя идва на фона на провокативните коментари на руския президент Владимир Путин, свързани с „Южен поток“. Той заяви, че САЩ се противопоставят по всякакъв начин на проекта, защото искат да си уредят контракт за доставки на газ за Европа. Путин дори определи ситуацията като обикновена конкурентна борба за пазари и заяви, че очаква засилване на политическите оръжия срещу Москва.

Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС, коментира на свой ред европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.