Украйна се опитва да доставя газ за Европа, въпреки Русия

Нафтогаз предлагат западните доставчици на газ да се договорят с руснаците да купуват синьо гориво на източната украинска граница

12.08.2014 | 10:51 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна се опитва да доставя газ за Европа, въпреки Русия

Украинската държавна компания „Нафтогаз“ е измислила начин за осигуряването на нормални доставки на газ към Европа. Това ще се наложи заради планираното въвеждане на санкции срещу Русия, които може да ограничат преноса на синьо гориво през Украйна. Идеята е цените да се определят на украинско-руската граница, но реализирането му означава предоговаряне на споразумения за милиарди евро.

"Нафтогаз" предлагат западните доставчици на газ да се договорят с руснаците да купуват синьо гориво на източната украинска граница. По този начин украинците ще пренасят газа по договори с Европа, а не с Москва.

Парламентът в Киев обсъжда закон за налагане на санкции срещу руски физически лица и компании, включително за забрана на транзита на стоки и суровини. Миналата седмица премиерът Арсений Яценюк каза, че това означава и възможност за спиране на газа, но после властите успокоиха Европа, че ще осигурят спокоен транзит.

В момента "Газпром" е собственик на пренасяния газ, а на западната и южната граница на Украйна той става собственост на клиента на компанията. Именно това положение искат от "Нафтогаз" да бъде предоговорено и въпросът е повдигнат пред Москва през юли.

Съществен елемент в новия модел е, че в него Украйна ще може да купува от европейски компании на своя територия от този газ, когато той е тяхна собственост. Така се избягва и логистичният проблем с недостига на тръбопроводи за реверсивни доставки през Полша, Унгария или Словакия. "Газпром" смята тези доставки за виртуални операции с негова суровина и всячески се опитва да ги спре.