Нужен е изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката, смята министър Петкова

Хроничният дефицит в енергетиката е между 600 и 800 млн. лева

20.01.2015 | 15:27 Редактор: Ирина Георгиева
Нужен е изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката, смята министър Петкова

Няма друга алтернатива освен тази да се намери изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на годишната среща с бизнеса, предаде БТА. По думите й правителството и бизнесът трябва да се обединят и да заедно да вземат тежките решения след диалог, като се взимат в предвид взаимните интереси на двете страни.

Дефицитът в НЕК е малко над 3 млрд. лева, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 млн. лева, съобщи министър Петкова. По думите й в сектора "Енергетика" драмата е сериозна и това обосновава необходимостта от спешни решения, за да не бъде доведен секторът до колапс.

Друга мярка, която сега се осъществява, е ревизия в енергетиката - в НЕК, ТЕЦ "Марица Изток" две, едно и три, като такива ще има и в други дружества от сектора. Целта е да се види реалното състояние в сектора, каза министърът. 

По отношение на енергийната независимост на страната Петкова каза, че се залага на предприемането на действия за проучване и разработване на местните находища на газ и нефт. Друг акцент е свързан с изграждането на интеконекторите с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. За страната ни е приоритет ускореното изграждане на връзката с Гърция, напомни министърът и отбеляза предприетите действия по проекта. Министър Петкова отбеляза, че миналата седмица с гръцкия й колега е било уточнено финалното инвестиционно решение да бъде взето до края на май 2015 г. В бюджета за 2015 г. са заделени 80 млн. евро за държавна гаранция по този проект, каза министърът. Тя отбеляза, че за проекта Брюксел е информиран и има подкрепа за него. Работи се активно да се осигури изцяло финансирането на този проект със средства от ЕС, допълни Петкова.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев посочи по време на форума, че хроничният дефицит в енергетиката е между 600 и 800 млн. лева. По отношение на проекта "Южен поток" Добрев заяви, че България нищо не е загубила, защото само при 100% запълняемост на капацитета, което е хипотетична възможност, проектът е на печалба, а при 50 % - колкото е средното за подобни проекти, компанията "Южен поток България" ще фалира първите две-максимум три години, заяви Добрев. По думите му не са сериозни и заплахите, че ще купуваме газ от Турция през газопровода Турски поток, защото той няма икономическа логика.

Добрев напомни за газовите договори на България и заяви, че при опит те да бъдат нарушени, страната ни ще защити интересите си. Той изтъкна необходимостта България да се концентрира върху интеконекторите и най-вече да проучва собствените си находища, които са с потенциал. Добрев съобщи, че се планира да се въведе таван на задълженията към Обществото на големите индустриални консуматори по подобие на модела в Германия и напомни, че е стартираната програма за енергийната ефективност.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова изрази личното си мнение по отношение на цената на електроенергията, че ако се окаже, че системата е същата, каквато е в момента и не са направени достатъчни стъпки, за да бъдат облекчени крайните цени, тогава трябва да се приеме краткосрочен / две - тригодишен/ план, в който да се даде ясна представа на потребители как ще се развиват цените през следващите години и какво те могат да очакват.