11 000 души са повишили квалификацията си в последните 10 години

77% от обучените през последните две години са жени

20.01.2015 | 13:03 Редактор: Ирина Георгиева
11 000 души са повишили квалификацията си в последните 10 години

11 000 души са повишили квалификацията си в последните 10 години, съобщи МТСП. То и  Международната организация по труда ще си сътрудничат и в областта на пенсионната реформа и младежката заетост. За това се договориха министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и Патриция О‘Донован, директор на Международния обучителен център на Международната организация по труда в Торино, Италия. Заедно със заместник-министър Лазар Лазаров, те взеха участие в общо заседание на управителните съвети на съвместно реализираните два проекта - „Изграждане на институционален капацитет на МТСП” и „Подкрепа на МТСП за развитие на човешките ресурси в страните от Югоизточна Европа”.

За последните 10 години от съвместната работа между българската и международната институция (2004-2014 г.), близо 11 000 българи са повишили квалификацията си, като 94% от тях са заявили желание да приложат наученото в ежедневната си работа. Статистиката показва още, че 77% от обучените през последните две години са жени. Водещите теми на обученията са управление, социална закрила и пазар на труда. 

В рамките на събитието, министър Калфин запозна Патриция О‘Донован с приоритетните дейности на МТСП в областта на минималната работна заплата, социалното включване, политиката по деинституционализацията на деца и възрастни. 

"Около 60% от средствата по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в новия финансов период 2014-2020 г. са за заетост, обучения и квалификация за пригодност на пазара на труда“, подчерта министър Калфин, като подчерта необходимостта от това усилията на оперативната програма „да бъдат максимално ефективна за хората“.