На страната са необходими реформи в ключови сектори, смята Дончев

Настоящата година ще е много силна в усвояването на евросредства

20.01.2015 | 14:06 Редактор: Ирина Георгиева
На страната са необходими реформи в ключови сектори, смята Дончев

На страната са необходими реформи в ключови сектори за оптимизиране на разходите и повишаване на качеството на секторните политики. Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер за еврофондовете, по време на Деветата среща на бизнеса с правителството, предаде БТА.

"В нашите кризи от 1996 - 1997 и от 2014 година, както и световната икономическа и финансова криза от 2008 година има нещо общо. Показват, че политическата и икономическата система са се провали и са създали твърде много несправедливост в обществото." - коментира Дончев.

Вицепремиерът посочи, че това, което крепи обществото, не са обезателно нормите, а усещането за доверие и за спазване на правилата. По думите му липсата на доверие в институциите е следствие от корупцията и от злоупотребата с власт. Проблемът обаче се възпроизвежда и в резултат обществената среда не е сигурна и никой не иска да прави бизнес в нея. Има пряка връзка между това
институциите да са силни и богатството на населението, каза Дончев.

"Настоящата година ще е много силна в усвояването на евросредства, защото е преходна между стария и настоящия програмен период на ЕС. През 2015 година ще се усвояват още 4. 532 млрд. лева от предишния програмен период, а вече има одобрени две оперативни програми от настоящия програмен период." - каза Дончев.

Вицепремиерът допълни, че скоро да бъдат одобрени повечето от останалите оперативни програми.

/Снимки: Архив/