Кабинетът предлага плавен ръст на възрастта и вноската за пенсия

Мъжете ще се пенсионират на 65 г. през 2029, жените на същата възраст през 2037 г.

20.01.2015 | 16:32 Редактор: Мариета Иванова
Кабинетът предлага плавен ръст на възрастта и вноската за пенсия

Плавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на днешната първа от поредица планирани срещи със социални партньори и политици за обсъждане на предстоящата пенсионна реформа, пише Investor.bg.

Калфин предлага плавно покачване на възрастта за пенсиониране и за трите категории труд.

За най-масовата трета категория се запазва постепенното изравняване на възрастта между двата пола до достигане на 65 години, след което ще се включи автоматичен механизъм на нарастване в зависимост от продължителността на живота.

Повишаването на възрастта и стажа за мъжете от трета категория труд ще бъде с по два месеца през 2016 г. и 2017 г., а след това с по един месец годишно до достигане на 65 години през 2029 г. При жените се залага увеличение с по 2 месеца на година до 2037 г.

Достигането на пенсионна възраст за втора категория труд се предвижда да бъде три години преди трета, а за първа – осем години преди трета.

При първа и втора категория труд се запазва точковата система за повишаване на възрастта, уточни Калфин.

Той коментира, че това е възможно най-плавното покачване на пенсионната възраст. Работодателите са поискали по-стръмна скала, а представителите на политическите партии са били на позиция, че е необходимо покачване на възрастта.

Според Калфин предложенето ще стабилизира пенсионната система и тя ще стане автономна от републиканския бюджет. Освен това ще се даде възможност за по-адекватен коефициент на заместване, посочи той.

В обсъждания пакет е записано, че ще има и възможност за предсрочно пенсиониране с по-ниска пенсия.

Увеличение на пенсионните вноски

За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 процентни пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 п. п. на фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.

Това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ, каза Калфин.

Работодателите не са били съгласни с това предложение, синдикатите са го подкрепили, а депутатите са имали смесена позиция.

Вицепремиерът коментира, че няма да се търси съгласие по отделните въпроси, а по общата реформа.

По отношение на максималния осигурителен доход на първата консултация със социалните партньори и политиците е предложено повишаване през годините, но в крайна сметка не е постигнато единно съгласие.

Калфин разясни още, че относно осигуровките за земеделските производители, които в Бюджет 2015 бяха вдигнати от 240 на 300 лв., е имало идея бюджетът да подпомогне земеделците или осигуровката да се обвърже с минималната пенсия.

Обсъжданият днес документ е публикуван в Twitter профила на Министерството на труда.

Планира се срещите в социалното министерство да се провеждат всеки вторник до постигане на съгласие за пенсионната реформа. Днес не беше постигнато абсолютно единодушие по нито една от разискваните теми.

Допълнително ще бъдат разисквани останалите параметри на реформата, свързани с три теми: универсалните пенсионни фондове, ТЕЛК-овете и въвеждането на пенсионна възраст за специалните ведомства.