Калфин: Фондовете да убедят хората, че ще им плащат по-високи пенсии

Диалогът със социалните партньори след Нова година ще е по-труден

22.12.2014 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Фондовете да убедят хората, че ще им плащат по-високи пенсии

Големият дефицит в НОИ се отразява върху равнището на пенсиите. Това коментира вицепремиерът Ивайло Калфин за в. "Труд". Според него трябва да се дефинират много ясно целта на всички промени в пенсионната система. Тя трябва да бъде гаранцията, че хората ще получат пенсия, която да е поне 70% от заплатата, върху която са се осигурявали, подчерта Калфин.

"Смятам, че човек би трябвало да участва в солидарната система и в капиталовите схеми. Но така, както е съставена системата в момента, няма увереност, че човек ще получи по-висока пенсия, ако използва всички възможности. Да, допълнителното осигуряване ще донесе втора пенсия. Тя обаче ще е толкова, колкото са натрупванията в индивидуалната партида на осигурения. Но за сметка на това пенсията, която той ще получи от НОИ, ще бъде намалена с 25%. Предстои фондовете да убедят хората, че ще получат по-висока пенсия от тях, отколкото, ако се осигуряват изцяло в държавния пенсионен фонд." - обясни Калфин.

Разликата между ранното пенсиониране и общата пенсионна възраст е прекалено голяма, смята Калфин. 

"Друг проблем е, че в някои фондове се губят осигуровки от работодателите, а пенсионните компании управляват само средствата, които постъпват по партидите на техните клиенти. Иначе Комисията за финансов надзор трябва да следи дали инвестициите им са съобразно закона. Тук аз не бих могъл да имам отношение." - допълни Калфин.

Уверенията на министъра на финансите са, че няма да кара хората, които вече са избрали фонд, да правят нов избор. Ако сами не решат да се осигуряват изцяло в НОИ, би трябвало вноската за втора пенсия да остане в универсалния им фонд. Това е правилният подход.

Диалогът със социалните партньори след Нова година ще е по-труден, прогнозира Калфин.

"Работодателите с основание заявиха, че една от важните промени се прави, без да е консултирана с тях. След Нова година тези обсъждания ще са и с участието на политическите сили. Това са усилията, които мога да положа в търсенето на консенсус, но не мога да го обещая и гарантирам." - отбеляза Калфин.