Пламен Димитров: Няма заплаха от национализация на пенсионните фондове

Предложението за избор между НОИ и частен фонд за вноските за втора пенсия било на финансовия министър, а КНСБ не виждат нищо лошо хората да имат избор

18.12.2014 | 15:20 Редактор: Мариета Иванова
Пламен Димитров: Няма заплаха от национализация на пенсионните фондове

Няма заплаха за национализация на пенсионните фондове, нито някой да открадне парите на осигурените, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, като подчерта, че в текстовете на споразумението, подписано между синдикатите и правителството, не е заложено това.

На специална пресконференция Димитров коментира, че предложението е било внесено от финансовия министър, предаде БТА. Лидерът на КНСБ допълни още, че синдикатите не отхвърлили идеята, защото преценили, че няма нищо лошо да се даде на хората право на избор.

Ако някой има намерение да прави редакции, ние сме против, против сме и полския вариант да се потвърждава участието в пенсионен фонд, допълни президентът на синдиката.

Още по темата

КНСБ ще настоява и за законодателни промени, които да задължават Комисията за финансов надзор да публикува портфейл на инвестициите на фондовете - " не само доходността, а къде са  парите".

Тридесет процента от новопостъпващите на пазара на труда се разпределят служебно към пенсионните фондове, без да упражнят какъвто и да е избор и не знаят къде отиват техните пари и как се инвестират, допълни Димитров.

Първата пенсионо-осигурителна компания и първите схеми на капиталов принцип възникват с инициативата и акционерното участие на КНСБ през 1994 година, припомни лидерът на КНСБ.

Позицията на синдиката по необходимостта от алтернатива за професионалните пенсионни фондове е непоколебима, заяви Пламен Димитров. Той призова всички политически сили да подкрепят предложението от началото на 2015 година да се

въведе свободен избор в режима за ранно пенсиониране, така че осигурените да могат да избират фонд "Пенсии" на ДОО или на професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. По думите на Пламен Димитров алтернативата на категорийните работници е вписана и в предизборната програма на ГЕРБ.

Още преди 15 години КНСБ изрази несъгласие за включването на ранното пенсиониране в капиталовите схеми, което според лидера на КНСБ е нещо като "дървено желязо" и никъде в ЕС не съществува.

За 15 години, без съгласието на КНСБ, намаляваха осигурителните вноски от 32 процентни пункта за фонд "Пенсии" до 17, 8 процентни пункта през 2014 година , а през това време стажът и възрастта пораснаха до колосални величини, отбеляза Димитров.

По думите му експертната оценка е, че само от намаляването на осигурителната вноска солидарната система е загубила между 22 и 25 милиарда лева. Президентът на КНСБ припомни позицията на синдиката за необходимостта от възстановяване на осигурителната вноска със седем процентни пункта отгоре върху сегашната.

Според КНСБ основният въпрос на реформата трябва да е балансиране на системата с приходи и разходи, които да осигурят адекватни пенсии - до 75-80 процента от трите стълба заместващ доход от последната заплата.

КНСБ настоява и за гласуване на законодателното предложение да се въведе възраст за пенсиониране на работещите във военизираните ведомства не по-малко от 52 години. Предложението се отнася за стотина хиляди души, каза Димитров.