България и Великобритания обединяват сили срещу чуждестранните бойци в ИДИЛ

14.01.2015 | 17:53
България и Великобритания обединяват сили срещу чуждестранните бойци в ИДИЛ

Министрите на външните работи на България и Великобритания са обсъдили засилване на координацията между двете страни в борбата с тероризма, включително Ислямска държава и организации, наемащи чуждестранни бойци, съобщава МВнР.

В изявлението си министрите Даниел Митов и Филип Хамънд са потвърдили засилването на двустранното сътрудничество "в контекста на ситуацията в Черно море". Великобритания и България ще продължат сътрудничеството и за засилване на енергийната диверсификация.

В двустранните отношения са били включени нови теми:

  •  "спешната необходимост" от завършване на единния пазар на услуги (включително финансови)
  •  цифрови технологии
  •  сключването "на амбициозни търговски споразумения, включително ТТИП /Транс-Тихоокеанското икономическо партньорство/",
  •  демократичната отчетност в ЕС
  •  механизми за "подсилване чуваемостта на електората".

Заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер пристига тази вечер /14 януари 2015/ на официално посещение в България, съобщи МО. Визитата съвпада с пристигането и на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София.

/Снимки: правителствен пресцентър/

 

"Съвместно изявление на министъра на външните работи на България Даниел Митов
и на министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд
след проведена среща на 14 януари 2015 г. в София

/съобщение на МВнР до медиите/

 

Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Обединеното кралство и към по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения. Като съюзници и партньори в рамките ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и редица общи интереси. Това е гръбнакът на нашите взаимоотношения при сегашната усложнена международна обстановка.

По време на разговорите разменихме мнения относно ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между нашите държави за противодействие на всички негови форми, включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират „чуждестранни бойци”. Осъждаме остро терористичните нападения в Париж и изразяваме съпричастност към френския народ.   

Република България и Обединеното кралство ще продължат да работят заедно с всички свои партньори за изпълнение на ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс, особено на Плана за действие за повишаване на готовността на НАТО, за да продължи Алиансът да има пълна готовност и ефикасно да се справя със заплахите пред сигурността през 21-ви век.

По време на срещата обсъдихме положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка. Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна. От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Продължаваме на нашето активно сътрудничество по въпросите на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа и в ЕС.

Потвърждаваме нашата подкрепа за политиката на разширяване на ЕС въз основа на стриктни условия и изпълнение на необходимите критерии. Насърчаваме страните от региона да осъществяват необходимите реформи, които трайно да гарантират функционирането на институциите, демокрацията, правова държава и защитата правата на човека, включително на лицата, принадлежащи към малцинствата.

Дискутирахме някои от значимите и актуални въпроси, пред които са изправени ЕС и държавите членки: спешната необходимост от завършване на единния пазар на услуги (включително финансови услуги), цифрови технологии и енергетика; прилагането на адекватни мерки за намаляване на  административната тежест за бизнеса, особено за малкия и среден бизнес; повишаването на нивото на инвестициите, както и сключването на амбициозни търговски споразумения, включително ТТИП. Обсъдихме въпроса за демократичната отчетност в ЕС и обменихме идеи по отношение на механизми за подсилване чуваемостта на електората. 

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите.

Надяваме се, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

 

  14.01.2015 г."