Турция ще обучава сирийската опозиция от март заедно с войници от САЩ

05.01.2015 | 17:44
Турция ще обучава сирийската опозиция от март заедно с войници от САЩ

Турция и САЩ смятат да финализират договора за оборудване и обучение на умерените сирийски бунтовници през януари, съобщи висш представител на външното министерство в Анкара в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Обучението се очаква да започне през март, едновременно с подобни програми, които ще се проведат в Йордания и Саудитска Арабия, каза турският представител.

Целта е да бъдат обучени 15 000 сирийски бунтовници за три години.

Около 1500-2000 души се очаква да бъдат обучени в Първия през първата година и за тази цел в страната ще пристигнат "ограничен брой американски войници, които ще помогнат в програмата и ще провеждат тренировките заедно с турските си колеги", е казал турският представител.

Обучението ще се проведе в град Кършехир, в Централна Турция.

Меморандума за разбирателство със САЩ по програмата за обучение и оборудване на умерената сирийска опозиция се очаква да се подпише през януари, съобщава Хюриет, цитирайки представител на МВнР от Анкара.

Според източника всичко е договорено и в момента се изглажда езика на споразумението.

Документът щял да използва свободна дефиниция на целта на обучението на бойците от сирийската опозиция, за да даде на Анкара конструктивна гъвкавост, пише вестникът - Турция продължава да настоява, че не бива да се водят действия само срещу бойците на ИДИЛ, но и срещу режима на Асад в Сирия.

 

Инджерлик

Още по темата

Преговорите за използването на военновъздушната база в Инджерлик все още продължават, е казал източникът на Хюриет, добавяйки, че все още няма напредък по въпроса за исканата от Турция зона, забранена за полети и буферна зона в Сирия.

След уточняване на рамката, въздушните удари и използването на военновъздушната база в Инджерлик ще бъдат обсъдени в общ пакет", каза през декември министърът на външните работи на Турция Мевлут Чавушоглу.

 

Няма отвлечен турски войник от ИДИЛ: Генщабът

Няма информация за отвлечен турски войник от другата страна на сирийската граница по време на операция срещу контрабандата, съобщи турският Генерален щаб.

Офицерът, назоваван само с малко име и инициал за фамилия - Озгюр О. изчезна на 1 януари след като премина на сирийска територия. За това на 3 януари съобщи в-к Заман.

Генералният щаб потвърди за изчезването му и съобщи, че разузнаването /MIT/го търси.

На 11 юни 2014 около 46 турски граждани и трима иракчани бяха пленени от джихадистите при влизането им в Мосул /Ирак/. Заложниците бяха освободени след 101 дни в плен при тайна операция на 20 септември 2014.