Club Investor 13.01.2015 - „Войната срещу тероризма – нова фаза”

В това издание на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков, темата е войната с тероризма.

14.01.2015 | 09:17 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 13.01.2015 - „Войната срещу тероризма – нова фаза”

Здравейте, вие сте с поредното издание на Клуб Инвестор, аз съм Ивайло Лаков.

По-малко от седмица след атентата в редакцията на парижкия сатиричен седмичник Шарли Ебдо, един от най-важните въпроси пред света е този докъде ще  стигне разломът между хората и нациите, наречен разделение по религиозен признак. В този въпрос се съдържат множество други въпроси, част о които са – наистина ли става дума за война на религиите, или за война на цивилизациите, или за война срещу достиженията на цивилизования свят.

Тероризмът като цяло е стар колкото света. Най-просто казано тероризмът е радикален израз на едно или друго назряло до нетърпимост недоволство. При атаките от последната седмица светът – или частта наречена Западен свят, обаче демонстрира безпрецедентно единство и готовност за отпор на все по-реалната заплаха от ислямизация.

Колкото и тривиално да звучи, няма съмнение, че изводът за променения свят след атентатите в Париж е верен. Всъщност тази промяна започна доста по-рано и станалото в Париж е само израз на досегашния неуспех на Европа в няколко области.  На първо място това е резултат от неуспешната интеграция на растящите имигрантски общности. Броят на имигрантите расте и те формират все по-големи  затворени общности от типа гето, за които нормалните европейски ценности остават чужди. Нещо повече, имиграционните общности въпреки бягството от реалността в собствените им страни, остават силно подвластни на ставащото там.

На второ място, причина за променящата се картина на сигурност в Европа е радикализиращият се ислям. Той проповядва идеи не просто противоречащи на основните морални ценности на европейския начин на живот, но войнстващи и агресивни спрямо европейския манталитет, воюващи с него.

Тези проблеми ще засягат все по-силно и България. Достатъчно е да се види растящият имиграционен натиск идващ от страни като Сирия, Ирак, Афганистан, за да се прогнозира, че големите групи имигранти трудно ще бъдат асимилирани в българското общество, колкото и етнически разнородно и мултикултурно да е то.

Що се отнася до радикализиращият се ислям, за съжаление и това явление вече не е екзотика за страната ни. Да си припомним спецакцията на ДАНС в Пазарджик срещу радикалния ислям и все още воденото следствие, както и предишното дело срещу група имами. Известен факт е, че в някои от районите населени с мюсулмани у нас, чести гости са проповедници от Саудитска арабия, чиито  проповеди са доста по-различни от тезите в конвенционалния ислям.

Ясно е, че Европа трябва да промени доста неща за да се противопостави на тероризма. Обменът на информация между службите за сигурност в ЕС може да стане силно оръжие срещу тероризма. Това с особена сила важи за страни като нашата, с не много големи възможности в разузнаването и в същото време външна граница на ЕС. Нито една служба за сигурност не може да предприеме сама мерки за сигурност.

Посланикът на Великобритания у нас казва , че трябва да можем да контролираме европейски граждани, които искат да ходят в Турция. „Затова трябват нови мерки и може би промени в законодателството в България", казва Джонатан Алън. Вероятно е прав, защото 4 хиляди европейци воюват за Ислямска държава.

И още нещо. Няма как всичко ставащо в областта на сигурността да не се отрази на бъдещите отношения вътре в ЕС. Вероятно е националистическите формации в цяла Европа да постигнат успех срещу властващите досега либерални разбирания за движението на хора през границите. Възможно е да се преразгледа договорът за Шенгенското пространство, за да може да се събират данни и за преминаващите през вътрешните граници. Известно е, че вече се предприемат мерки за събиране на т.нар. резервационни данни, което спомага за събирането на информация още преди пътникът да е заминал за страни, където се водят военни действия.

Това са част от въпросите в предаването на Клуб инвестор – „Войната срещу тероризма – нова фаза”

Гости в студиото са: Димо Гяуров, експерт по сигурността и бивш директор на НРС, Юлиана Николова, бивш директор на Европейския институт в България, Момчил Дойчев, политолог и Бойко Станкушев, журналист, европеист.

Можете да видите предаването в прикаченото видео: