Терористични групи са откраднали хуманитарна помощ за 150 хил. паунда

Това се е случило в периода между април 2014г. и януари 2015г. в Сирия, Непал, Кения, Сомалия, Сиера Леоне и Йемен

22.01.2016 | 10:21 Редактор: Ирина Георгиева
Терористични групи са откраднали хуманитарна помощ за 150 хил. паунда

Терористичните групировки са откраднали хуманитарна помощ на стойност 150 хил. паунда (около 195 хил. евро) в периода между април 2014г. и януари 2015г., сочи доклад на Британската сметна палата, цитиран от в. The Daily Express. Средствата са били разпределени в общо 16 програми.

Престъпленията са били извършени в Сирия, Непал, Кения, Сомалия, Сиера Леоне и Йемен, цитирано от агенция "Фокус". По данни на Британската сметна палата, терористи са отговорни за изчезването на дюшеци и предмети за зимни условия на стойност 70 хил. британски лири от склад в северната част на Сирия, но отказаха да коментират дали радикалната групировка "Ислямска държава" е извършила кражбата. Вярва се обаче, че през януари 2015 г. нейни членове са задигнали в Сирия кошници с продукти, дарени от Световната програма на ООН по прехраната. 

Предприемат "предпазни мерки за свеждане на минимум риска от кражби, но те не винаги са успешни на фона на променящите се фронтови линии", разясни говорителката на държавната институция.

През януари 2015 г. от ООН също изразиха "дълбока загриженост" по повод доклади на ИДИЛ, че откраднатите хранителни помощи се разпространяват след повторно етикиране. Твърдението беше подкрепено със снимки, публикувани от екстремистите. 

От редакцията припомнят, че в отговор на кризата в Сирия Великобритания е финансирала 20 млн. хранителни дажби.