Валс: Остава извънредното положение във Франция, докато ИД не бъде изкоренена

Френският министър заяви, че Франция е "в състояние на война"

22.01.2016 | 09:26 Редактор: Ирина Георгиева
Валс: Остава извънредното положение във Франция, докато ИД не бъде изкоренена

Франция ще се постарае да запази извънредното си положение, докато "общата и глобална война" срещу ИДИЛ не приключи, заяви премиерът Мануел Валс пред BBC. Мерките, въведени след атентатите в Париж от 13 ноември бяха удължени с три месеца. Подобен ход дава на полицията по-голяма власт за провеждането на специални операции или при арести.

Валс предупреди, че миграционната криза в Европа поставя ЕС в сериозна опасност. 

Германският канцлер Ангела Меркел ще проведе разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу в Берлин. Страните от ЕС се надяват, че Турция ще помогне с контрола на потока на мигрантите, които достигат ЕС от Сирия и други конфликтни зони. 
 
Интервюиран от главния международен кореспондент на BBC Лиз Дусет (Lyse Doucet) по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария Валс заяви, че Франция е "в състояние на война", което означава "използването на всички средства на френската демокрация в рамките на върховенството на закона, за да се предпазят французите."

Попитан колко дълго се предвижда да остане в сила обявеното извънредно положение, Валс отговорил: "Време, колкото е необходимо. Не може да живеем завинаги в страна, където е обявено постоянно извънредно положение. Докато заплахата е там, трябва да използваме всички средства. Извънредното положение трябва да остане, докато не се избавим от ДАЕШ."

"В Африка, в Близкия Изток, в Азия - ДАЕШ трябва да се изкорени, да се премахна. Това е обща и глобална война, при която сме изправени пред тероризма. Войната, която водим трябва да бъде обща, глобална и безмилостна." - добави Валс.

Още по темата

Повече от 1 млн. мигранти - повечето, от които бежанци са пристигнали в Европа през 2015г. По думите на Валс Европа не може да поеме всички бежанци, бягащи от ужаса на войните в Ирак и Сирия. 

"В противен случай нашите общества ще бъдат напълно дестабилизирани." - предупреди френският премиер.

Според Валс, Европа трябва да предприеме спешни действия за контрол на външните си граници.

"Ако Европа не е способна да защити собствените си граници, тогава цялата идея за Европа ще бъде поставена под въпрос." - добавя той.

Френският премиер не критикува директно германският канцлер Ангела Меркел за поканата й към бежанците през 2015г. По думите й тя е "имала куража", но според него посланието й е било грешно.

"Съобщение, което казва: "Елате, вие сте добре дошли" провокира големи промени за населението. Днес, няколко секунди след като говорим и всичко се разпространява в бежанските лагери." - коментира Валс.

Още по темата

Разширяване на мерките

Нападателите, свързани с ИДИЛ убиха 130 души в координирани нападения из цял Париж през ноември 2015г., което доведе до обявяването на първото извънредно положение във Франция от 10 години насам. Мерките са в сила до 26 февруари. Тази седмица, група експерти на ООН за правата на човека заявиха, че те са "прекомерни и непропорционални".

Френското правителство заяви на 20 януари, че решението дали срокът на извънредното положение да бъде удължен ще бъде обявено "в близките дни". Президентът Франсоа Оланд е готов да съхрани спешните мерки, съгласно конституцията - ход, който ще лиши хората с двойно гражданство от френското, ако бъдат признати за виновни в терористични престъпления.

Премиерът на Франция мисли, че обявената тревога е напълно адаптирано средство към заплахата.

"Този тип анализи винаги са ме изненадвали. Осъзнавате ли, че 130 души са мъртви?" - коментира френският премиер.

Валс заяви, че Франция може да остане отново обект на атаки, след като през последните няколко месеца са осуетени поне шест терористични акта.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма