Австрия ще реши до сряда дали затваря границите

Виена върна граничните проверки

18.01.2016 | 15:57
Австрия ще реши до сряда дали затваря границите

Министърът на външните работи на Австрия Себастиян Курц на 18 януари каза в Брюксел, преди срещата на европейските външни министри, че Виена ще реши до сряда дали затяга граничния контрол, съобщи Ройтерс.

"Не можем да влезем в 2016 с това, което правехме през 2015.

Лично за мен е ясно, че ако няма решение, тогава страни като Австрия ще са принудени да въведат национални мерки.

На 20 януари ще има заседание на федералното правителство по въпроса за имиграцията и сигурно ще решим конкретни мерки", каза Курц.

Още по темата

Австрия обяви в петък, 15 януари, че ще отказва достъп на мигранти, желаещи да преминат през Германия, вместо да поискат убежище там. Словения също обяви подобно намерение, за да избегне струпване на много бежанци на своя територия.

Всеки ден Германия връща бежанци в Австрия от началото на януари, каза австрийската полиция - тези, които желаят да продължат за Швеция и Дания, вместо да кандидатстват за убежище пред Берлин.

"Нито политиката да прием, нито поканите са правилния отговор на миграционната криза. Имаме нужда от друг отговор и той е само спиране на мигрантите на външните граници на ЕС. Но ако това не работи - тогава на националните граници", каза Курц в Брюксел.

Стотици бежанци минаха през Словения и Австрия към Германия от септември, когато страните отвориха границите си за хората, бягащи от военни конфликти и бедност в Близкия изток, Афганистан и др.

Европейският комисар по външна политика Федерика Могерини ще председателства заседанието на външните министри в Брюксел, на което темата е Сирия, но ще бъде обсъдена ситуацията и в Ирак и Украйна.