Бавария иска сама да пази границите си от бежанци

Германците песимисти за икономически подем с мигрантите

27.12.2015 | 11:11
Бавария иска сама да пази границите си от бежанци

Свободната провинция Бавария, където пристигат десетки кандидати за убежище в Германия, поиска да контролира сама границите си, съобщи баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман за Welt am Sonntag.

Според министъра контролът по германско-австрийската граница не е адекватен и представлява „огромен риск за сигурността“ в Бавария.

Според министъра федералната германска полиция не е в състояние да изпълнява ефикасно тази задача поради липса на капацитет.

Баварските власти вече предложиха помощ на Bundespolisei, но германското правителство любезно я отклони.

„Става дума за чисто политическо решение на Берлин“, каза министър Херман.

 

Според него неефективният контрол представлява огромен риск за сигурността заради заплахата от организираната престъпност и тероризма.

„Фактът, че никакъв подходящ контрол не може да се извърши пет седмици след атентатите в Париж, въпреки ярката опасност е доказателство за некомпетентност“.

Йоаким Херман каза още, че притокът на мигранти към Германия се очаква силно да намалее през 2016.

„Около 4000 кандидати за убежище преминават ежедневно границата на Бавария.. Можем да приемем още 350 000 бежанци през 2016, но не отново повече от милион“.

 

Още по темата

 

Германците песимисти за икономически подем с мигрантите

Ново проучване показва, че повечето германци вярват, че потокът мигранти няма да осигури икономически подем, съобщава Дойче веле. През 2015 Германия пое над два пъти повече бежанци от 2014.

Само 16% от запитаните се съгласяват с твърдението, че „потокът мигранти ще създаде в резултат за нас повече икономически възможности, отколкото проблеми“, показват резултатите на проучването, направено от института Ipsos за Horst Opaschowski от Хамбург.

Над половината участници в анкетата – 56% смятат, че Германия не може да се справи с предизвикателството на потока бежанци.

В малките градове до 5000 жители цифрата се увеличава до 66%.

 

Заплати

Проучване от декември показва, че полицаите в Берлин получават по-малко от федералната полиция в Германия.

 

 

Чехия

В коледното си обръщение президентът на Чехия Милош Земан предупреди срещу посрещането на кандидати за убежище и описа европейската култура на гостоприемство като наивна, съобщи DW.

„Дълбоко съм убеден, че сме изправени пред организирана инвазия, а не спонтанно движение на бежанци“, каза той в речта си, разпространена в събота.

71-годишният чешки президент сравни бежанците с чехите, които напускаха страната си по време на нацистката окупация и каза, че чехите са искали да „се бият, за да освободят страната, не да получават социални помощи от Великобритания“.

„Голяма част от нелегалните мигранти са млади мъже в добро здраве, без семейства. Чудя се защо тези мъже не вземат оръжие да се бият за свободата на своите страни срещу Ислямска държава“, каза Земан, който бе избран за държавен глава през 2013.

В коледното си обръщение Земан използва и сравнения с Троянската война.

„Някой път се чувствам като Касандра, която предупреждаваше троянците да не вкарват коня в града“.

Още по темата

В отговор премиерът на Чехия Бохуслав Сопботка каза, че обръщението на Земан е основано „на предразсъдъци и обичайното му опростяване на нещата“.

Малка част от преминаващите през Чехия бежанци решават да останат в страната. Повечето се насочват към Германия и други, по-богати страни от ЕС.

Според последното проучване почти 70% от чехите са против пристигането на мигранти и бежанци в страната.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма