Кирякос Мицотакис оглави Нова демокрация

Консерваторите искат съживяване на партията

11.01.2016 | 03:25
Кирякос Мицотакис оглави Нова демокрация

Бившият министър на административната реформа в Гърция Кирякос Мицотакис изненадващо спечели изборите за лидер на Нова демокрация в неделя, съобщи Катимерини.

Мицотакис спечели над конкурента си Евангелос Меймаракис, който за кратко оглави партията между юли и ноември.

Мицотакис се очакваше да спечели в Атика, което му осигури президентския пост в партията, въпреки че изоставаше след Меймаракис с 10% на първия тур.

Гръцките консерватори избраха Кирякос Мицотакис с надежда да съживи партията и да се изправи срещу лидера на Сириза Алексис Ципрас, който все още се радва на популярност, въпреки съпротивака срещу икономиите.

Още по темата

Нова демокрация се опитва да се възстанови след тежкото изборно поражение през септември, когато гърците преизбраха Ципрас и Сириза на фона на капиталовия контрол над банковите депозити и тежките условия на трета програма за външна финансова помощ.

„Нова демокрация не само бе обединена, тя бе обновена“, каза Мицотакис.

„Новата, разширена десноцентристка партия ще успее да представи алтернативен, убедителен план за излизане на страната от кризата“.

 

 

Окончателните резултати ще бъдат обявени в понеделник, 11 януари.

Първите реакции в туитър са смесени.

47-годишният Мицотакис, получил образование в САЩ и част от една от най-влиятелните политически фамилии в Гърция се очаква да окаже натиск над 41-годишния Ципрас преди критичния вот за пенсионната реформа, част от първия преглед на програмата за финансова помощ за Гърция.

Баща му, Константинос Мицотакис бе министър-председател между 1990 и 1993, а сестра му, Дора Бакояни – външен министър от 2006 до 2009.

 

 

 

Още по темата

Нова демокрация управлява Гърция от 2004 до 2009, но популярността й кризата угасна. Партията изгуби изборите през януари, с които Сириза дойде на власт и не успя да се представи добре през септември.

Бившият банкер, критичен към синдикалните практики и държавните разходи Мицотакис нарече Ципрас „лъжец“, но каза, че ще работи с него по национални въпроси при определени условия.

Нова демокрация отхвърли предложението на правителството за реформа в пенсионната система, която предвижда запазване на пенсиите и само увеличение на социалните разходи за работодателите.

Първоначално Нова демокрация беше против външните заеми на Гърция. Но след като спечели изборите през 2012 и формира коалиция със социалистите от Пасок, въведе икономиите и започна непопулярните реформи, поискани от кредиторите.

В неделя активисти щурмуваха избирателна секция на консерваторите я заляха с боя в знак на несъгласие с консервативната политика на партията, която обвиниха във връзка с „корумпирани капиталисти“, съобщи Ройтерс.

Победата на Мицотакис сигнализира дълбокото желание за промяна сред гърците, казват анализатори.

„Това е човекът, който въплъщава реформата, продължаване на делото на гръцките лидери от миналото, които вкараха страната в еврозоната“, каза Харис Милонас, преподавател по политически науки в университета Джордж Вашингтон, цитиран от WSJ.

Нова демокрация е основана през 1974 от Константинос Караманлис, подготвил първите свободни избори след падането на хунтата.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма