Гърция продаде хотелски комплекс за 400 млн. евро

Турско-арабски фонд купи Astir Palace край Атина

03.01.2016 | 20:00
Гърция продаде хотелски комплекс за 400 млн. евро

Агенцията за приватизация в Гърция съобщи в неделя, че е подписала договор за 400 млн. евро с Jermyn Street Real Estate Fund за продажбата на Astir Palace, луксозен курорт край Атина.

Върховният административен съд блокира продажбата на хотелския комплекс през март 2015 с мотива, че плана на курорта нарушава гръцкия закон, след като строителството на голям брой жилищни сгради би навредило на природата и градското развитие, съобщава Ройтерс.

„Jermyn Street Real Estate Fund подписа на 31 декември 2015 нов договор с променен план развитие на специалните зони в Astir Palace“, съобщи HRADF на 3 януари 2016.

Още по темата

Според съобщението планът е коригиран според изискването на държавата и е на същата цена, 400 млн. евро. Целият приватизационен процес се очаква да приключи в първата половина на 2016, се казва още в съобщението.

Jermyn Street Real Estate Fund представлява инвеститори от Турция, Абу Даби, Дубай, Кувейт и други емирства.

Гръцката държава трябва да спечцели около 100 млн. евро от сделката, а останалата част отива в Националната банка на Гърция, която притежава около 85% от капитала на луксозния туристически комплекс.

Досега Атина успя да намере само 3,5 млрд. евро приходи от приватизация от 2010, а целта е 50 млрд. евро.

Astir Palace е разположен на частен полуостров с площ от 75 акра и включва два хотела със спа.