ЕС подновява преговорите с Турция

Довечера отварят Глава 17: икономическа и валутна политика

14.12.2015 | 13:24
ЕС подновява преговорите с Турция

ЕС отваря в понеделник нова глава в преговорите с Турция, от която очаква по-добро сътрудничество в кризата с мигрантите и борбата с Ислямска държава, съобщи АФП.

Отварянето на глава 17 за икономическата и валутна политика е предвидено да стане на междуправителствена конференция, която започва в 18:30 българско време в Брюксел.

Преговорите за присъединяване, започнали през 2005 и блокирани след това, получиха нов тласък през есента. Тогава европейците предложиха на Турция "план за действие" за спиране на потока мигранти към ЕС. Целта му е да подобри приема на сирийските и иракски бежанци на турска територия и да изпрати обратно икономическите мигранти към техните страни на произход.

ЕС се надява Турция да пази по-добре границата си със Сирия, за да попречи на джихадистите да влизат в Европа и да прекрати търговията с петрол, с която Ислямска държава се финансира.

Тези тези ще бъдат засегнати на работен обяд на турския външен министър Мевлут Чавушоглу в рамките на срещата на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел в понеделник.

"Трябва да сме много твърди с всички партньори за финансирането на тероризма", който "рекетира местните населения и експлоатира петролното производство", каза белгийският външен министър Дидие Рейндерс при пристигане на срещата.

"Трябват мерки, за да се спрат петролните продукти, насочени за износ. Ще говорим за това с турския колега и с другите страни от региона", каза Рейндердс.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир призова Анкара "да контролира границата между Сирия и Турция, за да избегне проникване на чужди бойци, които Ислямска държава обучава и подготвя, за да изпрати по-късно в други страни".

Част от 100-километровата турско-сирийска граница е отворена и слабо контролирана, според САЩ, предава АФП.