Турция и Ирак се споразумяха за сътрудничество, с цел осигуряване на безопасност

Турски военни ще обучават опълчението срещу ИД в Ирак

11.12.2015 | 17:53 Редактор: Мария Аладжова
Турция и Ирак се споразумяха за сътрудничество, с цел осигуряване на безопасност

Турция и Ирак са подписали споразумение за сътрудничество при разработката на механизми за безопасност, съобщава РИА Новости. Официалното изявление е публикувано на сайта на турското правителство. 

„Шефът на Националната разузнавателна организация на Турция Хакан Фидан и зам.-министъра на външните работи Феридун Синирлиоглу посетиха Ирак, където проведоха преговори с премиер-министъра Хайдар ал-Абади и министъра на външните работи Халед ал Обейди. От наша страна беше подчертано, че уважаваме териториалната цялост на Ирак и решимостта на ръководството да продължи с подкрепата към борбата срещу ИД. С оглед на осигуряването на безопасност в лагера в Башик и нашите инструктори, които готвят иракските доброволци за бора срещу ИД, а също така и чувствителността на иракското правителство, страните се споразумяха да започнат съвместна работа за създаване на нови механизми за усилване на сътрудничеството в областта на безопасността”, се казва в документа. 

По данни на иракското правителство, на 4 декември турски танков батальон е влязъл в иракската провинция Нинава с аргумента, че ще подготвя бойци, воюващи с терористите. Иракското дипломатическо ведомство и министерството на отбраната определиха присъствието на турските военни като „враждебно действие”, което не е било съгласувано с властите.

От своя страна Турция аргументира изпращането на войските в Ирак с необходимостта от охраняване на турските инструктори, обучаващи бойците на народното опълчение в тренировъчните лагери в провинция Нинава.