Армията осуети атентат край посолството на Испания в Кабул

Престрелката край хостел в квартала на посолствана продължи часове

12.12.2015 | 09:25
Армията осуети атентат край посолството на Испания в Кабул

Афганистанската армия осуети атентат в хостел до посолството на Испания в Кабул като уби трима талибани след престрелка в ранните часове на събота, съобщи Ройтерс.

При атаката е убит един испански войник. Петима афганистански полицаи са ранени или убити, съобщи шефът на полицията на Кабул Абдул Рахман Рахими.

Престрелката избухна в силно охраняваната част на Кабул, близо до много посолства и правителствени сгради.

Още един испанец и 9 цивилни афганистанци са ранени, а 47 афганистанци и чужденци – евакуирани от сградите около хостела, където се оказаха блокирани при запечатването на района от военните.

Още по темата

Последната от поредицата атаки над чужди обекти в Кабул започна към 18ч. в петък вечерта, когато терорист-камикадзе взриви кола-бомба край хостела, с което позволи на трима въоръжени да заемат позиции и да започнат да обстрелват силите на реда.

Испанското посолство бе засегнато от експлозия и прозорците му са счупени. Няма ток, съобщи Ройтерс.

Талибаните поеха отговорността за нападението, което стана дни след като президентът Ашраф Гани се върна от регионалната конференция за мира в Пакистан, където поиска подкрепа за възстановяване на мирните преговори, спрени тази година.

Атаката стара и след друга нападение на талибаните над летището в Кандахар, в което бяха убити най-малко 50 цивилни и военни.