Поне 46 души са убити при нападение на талибани в Кандахар

Сред убитите има афганистански войници, талибански бойци и цивилни

09.12.2015 | 16:28 Редактор: Ирина Георгиева
Поне 46 души са убити при нападение на талибани в Кандахар

Най-малко 46 афганистански войници, талибански бойци и цивилни са убити при сблъсъци в южния афганистански град Кандахар, съобщи BBC, позовавайки се на официални съобщения.

Няколко души са взети за заложници на летището в Кандахар при нападението на талибаните, което започна на 8 декември. Официални лица заявиха, че нападателите са успели да преодолеят първата врата на комплекса. Всички полети са отменени.

Талибаните допълниха, че са извършили нападението в силно охраняван район.

Министерството на отбраната на Афганистан съобщи, че 37 цивилни граждани, част от силите за сигурност са били убити, както и деветима талибани. Ранени са поне 35 души.

Лекар от военната болница в Афганистан, пожелал анонимност заяви за BBC, че 41 тела са били приети, в това число и четирима войници. 

Не е изключена възможността сред заложниците да има жени и малки деца. 

Кореспонденти казват, че атаката е огромен провал за сигурността, тъй като нападателите са имали възможността да пренесат контрабандно оръжия на място, охранявано от националните сили за сигурност на Афганистан (ANSF).

Атаката от 8 декември съвпадна с началото на регионалната конференция за сигурност в Исламабад, където президентът на страната Ашраф Гани отправи призив за по-голяма регионална помощ в битката с ислямските бунтовници.