Митов: Европа трябва да каже какъв брой хора може да приеме и то само бежанци

Няма как ИД да бъде изкоренена без военна намеса на място със сухопътни войски, смята външният министър

17.11.2015 | 17:22 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: Европа трябва да каже какъв брой хора може да приеме и то само бежанци

Все повече държави-членки на ЕС започват да се ориентират към това, което България доста дълго време предлага, а именно да си върнем контрола върху външните граници на ЕС по най-сериозен начин. Това заяви външният министър Даниел Митов след редовното заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел. По думите му страната ни е осигурила адекватна охрана външната граница на ЕС, но другите държави трудно се справят с това предизвикателство.

"Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме и то само бежанци. Разграничението между икономически мигранти и бежанци трябва да бъде направено." - категоричен е министър Митов.

По възможно най-бързия начин трябва да се започне да се работи за създаване на програми за връщане или репатриация. Това е основно изискване, за да може да стане ясно, че хората, които имат нужда от помощ ще я получат, но всички останали, които не принадлежат в тази категория хора – трябва да бъдат връщани обратно.

"Трябва да дадем отговор на гражданите на ЕС, какъв е капацитетът на Европа. Европа не може да приема безкрайно много хора и социалните системи и образователните системи няма да издържат на подобен натиск. Трябва много бързо да стане ясно, че Европа трябва да демотивира бежански, но и миграционните потоци към своята територия." - поясни министър Митов.

Външният министър обяви, че страната ни отдавна вече е заявила, че дори и да има квотна система, отдавна сме приели достатъчен брой бежанци съпоставено с нашия БВП и на глава от населението, ние сме поели своя ангажимент. Според него други държави-членки на ЕС има още много какво да направят по тази тема, но да обсъждаме квоти е вече абсурдно

Вече повече от година се нанасят подобни въздушни удари в Сирия без ИД да бъде унищожена, коментира министър Митов. Според него ясно е, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски.

"Няма как ИД да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът е откъде идва тя и как точно се организира. Затова трябва много по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност,  да решат този въпрос. Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на т.нар. Ислямска държава без категорична военна намеса, е невъзможно.  Но независимо от това, ние търсим и други формули." - добави вътрешният министър.