Кери: Сирия може да е на седмици разстояние от промяна

На масата за преговори се очакват и Иран, и Русия

17.11.2015 | 16:28 Редактор: Мариета Иванова
Кери: Сирия може да е на седмици разстояние от промяна

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Сирия може да е на седмици разстояние от „голям преход”, предава AFP. Изказването идва дни след конференцията във Виена и атентатите в Париж.

Припомняме, че на форума, състоял се на 14 ноември, външният министър на Германия посочи, че участниците в еднодневната конференция за Сирия във Виена са решили да започнат незабавни разговори с опозиционните групи в страната.

Още по темата

След разговори с френския президент Франсоа Оланд Кери посочи, че „вероятно сме на седмици разстояние от възможността за голям преход в Сирия”.

„Открихме консенсусни принципи  и установихме концепция за започване на преговори с Иран и Русия, което е уникално за последните четири и половина година”, коментира Кери.

САЩ и Турция започват операция на границата със Сирия

Държавният секретар Джон Кери съобщи на 17 ноември, че САЩ започват операция с Турция по осигуряване на северната граница на Сирия, район, използван от ИДИЛ като печеливш маршрут за трафик, съобщи Ройтерс.

"Целият граничен район на Северна Сирия - 75% от него е затворен. Сега започваме операция с турците, за да затворим и останалите 98 км", каза Кери за CNN.

Зоната на операциите в Северна Сирия ще бъде район, контролиран в момента от радикалните ислямисти. САЩ и Турция се надяват на изтласкат джихадиските, за да спрат трафика на терористи.

Според дълго обсъждания съвместен план между САЩ и Турция, умерените сирийски бунтовници, обучавани от американската армия се очаква да се бият с ИДИЛ на място и да помогнат за координацията на въздушните удари от водената от САЩ коалиция от турските бази на ВВС.