Манюел Валс: Атентатите са планирани в Сирия

Може да очакваме нови атаки в други страни на Европа, заяви френският премиер

16.11.2015 | 10:47 Редактор: Мариета Иванова
Манюел Валс: Атентатите са планирани в Сирия

Атентатите във френската столица са били подготвени отдавна и следва да очакваме нови терористични атаки в други страни на Европа. Това заяви премиерът на Франция Манюел Валс, предава ТАСС, позовавайки се на Reuters.

По думите на френския премиер „атентатът е бил организиран, премислен и планиран в Сирия”.

В тази връзка той подчерта, че още от 2014 Франция участва в коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава”, която стои зад трагедията от 13 ноември.

„Въпреки това епицентърът се намира не в Сирия, а преди всичко в Ирак. Именно там се решава бъдещето. Именно в Ирак ние, заедно с други, се борим срещу Ислямска държава,” коментира той. – „И ние решихме да задействаме нашите самолети „Мираж” и „Рафал” в Сирия.

„ Заплата от тероризъм ще остане дълго”

 Заплахата от извършените нови атентати във Франция ще  е дългосрочна и страната трябва да свикне да живее в такива условия, изтъкна още Валс.

„Животът трябва да се върне към обичайното си русло. Длъжни сме да живеем пълноценен живот, но съзнавайки заплахата от тероризма, която ще остане дълго. Новите удари може да се случат по всяко време”, заяви той в ефира на радио RTL.

По думите Франция е ударена, защото е „свободна страна”.