България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Береану: ИДИЛ искат границите да бъдат затворени

Журналистът коментира атаките от 13 ноември в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

16.11.2015 | 10:34 Редактор: Мария Аладжова
Владимир Береану: ИДИЛ искат границите да бъдат затворени

Атаките в Париж са резултат от общо политическо западане на световните лидери - това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR журналистът Владо Береану. Той определи поведението на водещите световни сили през последните шест месеца като абсурдно. По негови думи едно от най-големите противоречия на съвремието ни е, че политическите лидери изостават от технологичния напредък. 

"За шест месеца са взети толкова абсурдни решения в ЕС, които доведоха не само до тероризъм, а до какво ли не друго - от некадърност", категоричен е Владо Береану. 

Според Береану светът е на прага на трета световна война, а в ядрото на конфликта стоят икономически интереси. Това са старите икономически сили - петрол, банкери, допълни журналистът.

Затварянето на граници е в голяма степен търсен ефект от радикалните групировки, заяви още той. Според него населението от Близкия Изток е нужно на ИДИЛ, за да продължават те да водят войната си, която без човешки ресурс би се обезсмислила.

Ролята на медиите

Тотална дезинформация и търсене на сензация са масова практика при отразяването на събитията от последните дни, беше категоричен Береану. Той подкрепи думите си с аргумента, че 90% от информацията онлайн е недостоверна. Береану обаче уточни, че за разлика от политиците, журналистите са тези, които имат адекватен поглед върху случващото се, борбата за достоверни източници обаче става все по-трудна.  

Смяна на световния политически елит е изходът от създалата се ситуация, посочи още журналистът. Той добави в това число и българската управляваща власт. По негови думи нивото на корупция у нас е високо, а това е предпоставка за неуспешно управление и некачествен живот на нацията. 

Целия разговор с Владимир Береану чуйте в следващия разговор: