ПКК сложи край на примирието в Турция

Забранената кюрдска партия обясни решението с агресията срещу нея

05.11.2015 | 14:29
ПКК сложи край на примирието в Турция

Кюрдската работническа партия /ПКК/ обяви прекратяване на примирието с властите в Турция, което едностранно обяви през октомври, съобщава агенция Firat.

Решението си прекратяване на примирието, обявено преди предсрочните парламентарни избори ПКК обяснява с агресивната според нея политика на турските власти и атаките срещу нейни активисти след изборите.

В неделя в Турция се проведоха парламентарни избори, на които най-много гласове спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието. Прокюрдската Народна демократична партия също мина 10-процентния праг и влиза в парламента.

По време на обявяването на предварителните резултати бе съобщено, че Народната демократическа партия трудно минава бариерата, при което в провинциите на Турция, населени с кюрди започнаха сблъсъци с полицията.

Във вторник турските военни потвъдиха, че на 2 ноември са провели акция срещу ПКК, съобщи WSJ. При стълкновенията загинаха четирима кюрдски активисти в ЮИ Турция. След това стана ясно, че турската авиация е започнала бомбардировки в Северен Ирак.

На 5 ноември един полицай е бил убит при операция срещу ПКК, съобщи Хюриет в провинция Диарбекир. Активисти на забранената в Турция ПКК откриха по време на операцията и раниха един полицай. Лекарите не успяха да го спасят.