Астрид Линдгрен: По-добре хайл Хитлер, отколкото руския ботуш

Любопитни разкрития от дневника на световноизвестната шведска писателка Астрид Линдгрен

03.11.2015 | 13:05 Редактор: Лъчезар Вълев
Астрид Линдгрен: По-добре хайл Хитлер, отколкото руския ботуш

Любопитни разкрития от дневника на световноизвестната шведска писателка Астрид Линдгрен. Авторката на "Пипи Дългото чорапче" пише, че би предпочела да вика "Хайл Хитлер“, отколкото да бъде под руски ботуш.

"Войната започна днес. Никой не искаше да повярва, че е възможно. Вечерта бяхме с Елза в парка, децата бягаха в кръг около нас. А ние ругаехме Хитлер и вярвахме, че война няма да има. Но ето, че се случи тъкмо обратното..."

Това записва на 1 септември 1939 година в дневника си 32-годишната тогава Астрид Линдгрен.

Записките ѝ по времето на войната, издадени в Германия под заглавието "Светът се е побъркал“, са първият сериозен литературен труд на писателката. На страниците се редуват удивително точни информации за унищожаването на европейските евреи, ужасите на нацистките концлагери и зверствата на войната с подробни описания на приятни разходки с колело, подаръци за Коледа и изброяването на ястия, от празничната трапеза.

Астрид Линдгрен вижда Втората световна война, като битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма.

"Бих предпочела до края на живота си да казвам "хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", пише Линдгрен на 18 юни 1940 година.

Последните  страници  са от края на 1945 г. и звучат така...

 "Пожелавам си, както и на всички хора, щастлива Нова година. Нека тя бъде много по-добра от предишната."