Партията на Ердоган изненадващо спечели изборите

Има пълно мнозинство

02.11.2015 | 07:58
Партията на Ердоган изненадващо спечели изборите

Партията на справедливостта и развитието се върна на власт с парламентарните избори в неделя /1/11/2015/, засилвайки 13-годишното управление на на президента Реджеп Тайип Ердоган след тежка кампания, белязана от насилие.

Партията на справедливостта спечели около 49% от гласовете и ще има 316 депутати в 550-местния парламент, с което си връща мнозинството, изгубено преди пет месеца, съобщава Анадолската агенция.

След като всички бюлетини бяха преброени, но без резултатите още да са официални, турската лира скочи с 1,9% - най-много от март 2014.

Това е пореден триумф за Ердоган, пише Bloomberg.

"Акцентът, който Ердоган постави върху сигурността и стабилността се отплаща", каза Антъни Скинър, директор на базираната в САЩ компания за прогнози Verisk Maplecroft.

Още по темата

/Графика: Хюриет/

Докато самият Ердоган не участва в изборите, сега той е в по-добра позиция да управлява като президент, офис, чиято власт иска да увеличи. Опозиционните партии направиха кампания срещу този план и обвиниха Ердоган и неговият приемник на премиерския пост и лидер на Партията на справедливостта Ахмет Давутоглу в засилване на напрежението с кюрдските бойци в опит да си върнат изгубеното мнозинство.

Премиерът Давутоглу в традиционната си реч на балкона на централата на партията в Анкара обеща да "пази Турция от всякаква поляризация, конфронтация и напрежедие".

Политическата криза преди вота, насилието, проникващо от съседна Сирия и признаците на забавяне на икономиката за 720-милиарда долара сринаха турската лира до втората най-зле представяща се важна валута през 2015. В последните седмици лирата започна рали, наред с турските облигации и акции на фона на растящата надежда, че вотът в неделя ще сложи край на безизходицата.

"Пазарите се очаква да подкрепят силно и стабилно правителство", каза Тимоти Аш от Nomura International Plc от  Лондон в мейл. "Ще има тревога от липсата на проверка и баланси в следващата администрация на Ердоган - неизбежно той ще доминира новото правителство, дори и без официална изпълнителна власт".