Путин обмисля опцията да се откаже от Асад, въпреки че го въоръжава

Аспекти на руската политика в Близкия изток

14.09.2015 | 17:48 Редактор: Георги Стоянов
Путин обмисля опцията да се откаже от Асад, въпреки че го въоръжава

Русия изпраща сигнали към САЩ и Саудитска Арабия, че може да се съгласи сирийският президент Башар Асад да се оттегли, съобщава Bloomberg.

С този ход руският президент Путин иска да запази влиянието на Русия в региона, както и да се включи в обединения фронт срещу терористите от така наречената Ислямска държава.

Още по темата

От юни официални представители на САЩ, Русия и Саудитска Арабия, както и от страна на сирийската опозиция, обсъждат условията по евентуалното оттегляне на Асад.

Саудитска Арабия е основният регионален противник на Асад, докато Русия е негов дългогодишен съюзник.

Гражданската война в Сирия нанесе тежък удар върху стабилността в Близкия изток и позволи на ислямските терористи да завладеят обширни територии в страната, което от своя страна доведе до безпрецедентна бежанска вълна към Европа.

Американски и руски дипломати коментират, че се обсъжда план за предаване на властта в Сирия, според който Асад може да остане временен лидер на страната.

Въпреки това Русия разширява военната си подкрепа за режима на Асад, на чиято територия е разположена единствената руска военноморска база извън границите на бившия Съветски съюз.

Големият въпрос според източници, близки до американската администрация, е дали Путин е готов да изостави Асад и ако това е така, дали може да го убеди да се оттегли по мирен път.

По данни на американското разузнаване, Русия се готви да започна да нанася въздушни удари от нова база в Сирия. Според анализатори, Путин залага, че по-голямото руско военно присъствие или ще помогне на Асад да остане на власт или ще гарантира на Русия по-голямо влияние при евентуална нова криза, която може да принуди сирийския лидер  да се оттегли.

За момента терористите от Ислямска държава контролират половината от територията на страната, докато сирийската опозиция, подкрепяна от САЩ, Саудистка Арабия, Турция и Катар също завзема нови територии, което оставя в ръцете на Асад едва една пета от сирийската територия, коментира Амос Гилад, старши съветник по сигурността към израелското правителство, цитиран от Bloomberg.

Същевременно бивш съветник към правителството на Саудитска Арабия коментира, че ако Путин разшири подкрепата си за Асад, саудитците, които се съмняват в намеренията на руския лидер, ще разширят своята подкрепа за сирийската опозиция.

Според Soufan Group, американска консултантска група в сферата на сигурността, Путин има по-голям интерес в разбиването на Ислямска държава и запазването на руското влияние в Близкия изток, отколкото в това да подкрепя един все по-слаб съюзник като сирийския президент Асад.