Кери предупреждава Москва за руското военно присъствие в Сирия

През последните 4 години на гражданска война в Сирия Русия е ключов съюзник на режима на Башар Асад

06.09.2015 | 11:04 Редактор: Георги Стоянов
Кери предупреждава Москва за руското военно присъствие в Сирия

Държавният секретар Джон Кери изрази своята загриженост пред руския си колега Сергей Лаворв по повод съобщенията за прехвърляне на руски военни в Сирия, обяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от BBC.

Още по темата

Американски медии съобщиха, че Русия е изпратила съветници и тежко въоръжение в Сирия – стъпка, в която Вашингтон вижда разширяване на руската подкрепа за режима на президента Башар Асад.

Всяко подобна стъпка би „ескалирала конфликта”, е казал Кери на руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор.

През последните 4 години на гражданска война в Сирия Русия е ключов съюзник на режима на Башар Асад.

New York Times цитира американски официални представители, според които Русия е изпратила в Сирия специална част, както и части на противовъздушната отбрана и център за контрол на полетите. Американските представители коментират, че това ще позволи на Москва да увеличи доставките за своя съюзник и дори да започне въздушни удари срещу сирийските бунтовници.

„Ако тези съобщения са верни, това може да ескалира конфликта допълнително и да доведе до още невинни жертви, нови потоци бежанци и риск от конфронтация със коалицията, бореща се с терористите от ислямска държава в Сирия”, се казва в изявлението на държавния департамент.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че е „прибързано” да се говори за пряка намеса на Русия във военните действия в Сирия.

„Разглеждаме различни варианти, но руско участие във военни операции в Сирия не е на дневен ред”, заяви Путин.