ТАСС: България отказала въздушен коридор на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия

Самолетите прелетели през Иран, пише гръцкия вестник Катимерини

08.09.2015 | 15:03 Редактор: Мариета Иванова
ТАСС: България отказала въздушен коридор на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия

България отказа на Русия въздушен коридор за самолети с хуманитарна помощ за Сирия, предава ТАСС, като се позовава на гръцкия вестник Катимерини.

„В резултат руските самолети с хуманитарната помощ за Сирия прелетели през въздушното пространство на Иран, вместо по маршрута през Балканите и Гърция”, пише гръцкото издание, цитирано от ТАСС.

Пред Reuters Бетина Жотева, говорител на МВнР потвърждава, че България е отказала на Русия искане да използва въздушното пространство на страната за полети до Сирия заради сериозни опасения около товара на самолетите.

"Искането на Русия провокирало реакция от САЩ, които чрез посолството си в Атина в събота- 5 септември, помолили гръцките власти да не дават разрешение за полет на руски самолети,” допълва още изданието, според което отказът от страна на България свалил отговорността от Гърция за разглеждане на аналогично искане от страна на Русия.

Гръцките власти потвърждават, че Русия избрала маршрут на изток от Гърция за доставки на хуманитарна помощ в Сирия, пише ТАСС, позовавайки се на Reuters, които от своя страна цитират правителствен източник.

На един по-ранен етап гръцки медии съобщиха, че Русия поискала от Гърция разрешение за извършване на полети през въздушното й пространство с хуманитарна помощ и дипломатически персонал за Сирия в периода 1- 24 септември 2015. В събота- 5 септември, от американското посолство в Атина се обърнали към гръцкото външно министерство с молба да откаже на Москва, предава ТАСС.