Франция започва разузнавателни полети в Сирия от 8 септември

Няма да започва сухопътна операция

07.09.2015 | 12:52
Франция започва разузнавателни полети в Сирия от 8 септември

Франция ще прави разузнавателни полети над позиции на Ислямска държава в Сирия от вторник, 8 септември 2015, съобщи АФП.

Новината бе потвърдена от френския президент Франсоа Оланд.

Очакваше се Оланд да съобщи за удари на френската авиация по позиции на ИД, което той не потвърди.

"Наредих на министъра на отбраната от утре да пусне разузнавателни полети над Сирия, които ще ни позволят да планираме въздушни удари срещу Ислямска държава", каза Оланд.

 

Башар Ал Асад е човекът, който е отговорен за ситуацията в Сирия и който стреля по своя народ, бомбардира цивилни, използва химически оръжия, каза Оланд.

"От три години се поставя въпросът какво може да се направи и ние винаги сме го казвали, запазването на Башар Ал-Асад е невъзможно. Решението не минава през Башар Асад. Той трябва да си тръгне", каза Оланд.

 

Според френския президент "не става дума за изпращане на сухопътни части".

"Пред тероризма Франция винаги е поемала своята отговорност. Показахме го в Мали, по-точно в Сахел, срещу Боко Харам. Показахме го в други убстоятелства в Централноафриканската република, за да избегнем кръвопролития. Винаги, когато е ставало дума за удари в Сирия Франция е била готова. За Ирак трябваше да се формира коалиция, което направихме, днес в Сирия искаме да знаем какво се готви против нас и срещу сирийския народ. Затова реших още от утре да има разузнавателни полети заедно с коалицията".

 

"След това, според информацията, данните от разузнаването, ще бъдем готови да нанесем удари. Някои ни казват, че би трябвало да ударим по суха. Тези, които бяха против нашата намеса. Но нека оставим това, въпросът е поставен. Смятам, че бил било непоследователно и нереалистично да изпратим сухопътни войски, защото ще бъдем сами. Непоследователно, защото това би се превърнало в окупационна операция, няма да правим сухопътни операции".