Варуфакис настоява за преструктуриране на гръцкия дълг към ЕЦБ

Облигациите ни трябва да бъдат отложени за по-далечно бъдеще, заяви финансовият министър

15.05.2015 | 09:57 Редактор: Мариета Иванова
Варуфакис настоява за преструктуриране на гръцкия дълг към ЕЦБ

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис продължава да настоява за преструктуриране на дълга, въпреки възраженията на своите европейски партньори, пише Investor.bg. По думите му Гърция ще се нуждае от повече време за изплащането на заемите към Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Reuters.

След изплащането на почти 7 млрд. евро през юли и август на страната ще останат 27 млрд. евро, които трябва да се платят през следващите месеци и години.

„Тези облигации трябва да бъдат отложени за по-далечно бъдеще. Това е ясно", заяви Варуфакис. С това той отново намеква за предложенията си за преструктуриране на дълга от началото на мандата си, уточнява Investor.bg.

Варуфакис поднови предложението си за намаляване на натиска върху гръцките финанси чрез издаването на т.нар. „вечни облигации“.

Той поднови предложението си за размяна на облигации между Европейския механизъм за стабилност (ESM) и ЕЦБ. Спасителният фонд може да действа като посредник. ESM може да купува издадени от Гърция дългосрочни облигации и да ги прехвърля на ЕЦБ, която така "ще изплати дълга". По този начин „изплащането на дълга ще бъде отложено в далечното бъдеще".

Въпреки това обаче шансовете за успех на плановете на Варуфакис са съвсем минимални. Президентът на ЕЦБ Марио Драги едва ли ще си позволи да дразни Германия заради текущата програма за закупуване на облигации на банката, пише още Ройтерс.

Малко по-късно при преговорите с международните кредитори министърът, който вече не води разговорите от гръцка страна, заяви, че неговите предложения „ще изплашат до смърт“ шефа на ЕЦБ Марио Драги. „В крайна сметка той трябва да се бори срещу германската Бундесбанк и нейния президент Йенс Вайдман“, който бил против облекчаване на дълговите правила в Европа, каза Варуфакис.

Гърция трябва да изплати през юли дългове за 3,5 млрд. евро на ЕЦБ. Според анализатори Гърция ще успее до този момент да се справи без чужда помощ, но след това ще трябва да получи подпомагане, за да избегне фалит. Други 3,2 млрд. евро са с падеж през август.

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 млрд. евро финансова помощ. Втората програма за помощ беше разчетена до 1 януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня DPA.