Варуфакис е уверен, че ще има споразумение

Интервю за Манъс Крани от Bloomberg TV

10.04.2015 | 09:31
Варуфакис е уверен, че ще има споразумение

В интервю за Bloomberg TV в Института за нова икономическа мисъл /Institute for New Economic Thinking/ на 9 април 2015, министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис каза, че е уверен, че

В интервю за Bloomberg TV в Института за нова икономическа мисъл /Institute for New Economic Thinking/ на 9 април 2015, министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис каза, че е уверен, че до края на април ще има споразумение.

 

Варуфакис посочи три условия за такава сделка:

  • Приоритет на дълбоките реформи
  • „Справяне с лошите последици от петгодишната катастрофална рецесия“
  • „Дългосрочно решение, устойчив фискален план, включващ три елемента:
  1. Първо – осигуряване на съответните първични излишъци, ние имаме нужда от първични излишъци. Никога няма да изпаднем отново в първичен дефицит, но същевременно не бива да се прекалява, защото ще съсипе частния сектор.
  2. Имаме нужда от разумна политика за насърчаване на частното инвестиране и това трябва да включва пакет публични инвестиции.. от някакъв вид европейски орган или институция, които ще помогнат в процеса на насърчаване на частните инвестиции..
  3. И рационализиране на различните пластове гръцки дълг без „подстригване“ за никого, но така, че да се увеличи стойността, която нашите кредитори ще получат от гръцката държава“.

Варуфакис завърши интервюто, допускайки, че следва да се очакват компромиси, но не и жертва.

„Няма да сме готови за това, ако не сме подготвени да поемем политическата цена, необходима за стабилизиране на Гърция и водеща към ръст. Но нека съм максимално точен. Ние сме готови да направи всякакви компромиси, но не сме готови да бъде пренесени в жертва“.

.

Гърция трябва да сключи споразумение до 24 април 2015.

Варуфакис каза, че преговорите вървят много добре и е уверен, че ще има споразумение.

„Доверието изисква редица стъпки, които трябва да се направят и ние ги направихме“.