Кери е отменил завръщането си в САЩ, за да остане до края на иранските ядрени преговори

Целта е Иран да ограничи ядрената си програма

29.03.2015 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Кери е отменил завръщането си в САЩ, за да остане до края на иранските ядрени преговори

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е отменил планираното си завръщане в САЩ, за да остане в Швейцария, тъй като стана ясно, че иранските ядрени преговори ще продължат до крайния срок - 31 март, пише BBC. Държавният департамент потвърди, че Кери ще отседне в Лозана за повече преговори.

Външните министри на шестте световни сили се опитват да постигнат споразумение с Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Външните министри на Франция и Германия се присъединиха към срещата на САЩ и иранските дипломати, която се проведе на 28 март, за да помогнат да се излезе от задънената улица при ядрените преговори, пише Reuters.

Преговорите, които продължават почти 18 месеца, се стремят да постигнат съгласие, с което Иран да докаже мирният характер на ядрената си програма в замяна, на което да се отменят някои санкции към страната, с крайна цел да се намали риска от война в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф са били в Лозана дни, за да постигнат предварително споразумение преди крайния срок 31 март.

"В преговорите и двете страни трябва да покажат гъвкавост. Готови сме да постигнем добра сделка за всички. Очакваме готовността на нашите колеги." - написа в профила си в Twitter Зариф.

/Снимки: архив/

Репортаж на Краси Кирев: