Росатом започва строителството на два нови блока в унгарската АЕЦ "Пакш" през 2015

Сергей Кириенко не изключи да има договор за още два реактора

17.02.2015 | 20:43 Редактор: Мариета Иванова
Росатом започва строителството на два нови блока в унгарската АЕЦ

Руският концерн Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Руският президент Владимир Путин е посещение в Будапеща, където се срещна и разговаря на четири очи с унгарския премиер Виктор Орбан.

Русия и Унгария се договориха за строителство на новите  енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

Днес Кириенко не изключи възможността Росатом да построи два допълнителни реактора на централата.

/Снимка: АЕЦ Пакш/

Унгарската икономика се развива много бързо и не изключвам възможността, предвид успешното изпълнение на този проект, унгарското правителство да вземе решение за построяване на допълнителни енергоблокове, отбеляза Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок руската страна ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

/Снимка: АЕЦ Пакш-строежът/

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.

Когато започна руско-украинският газов спор, предизвикал недостиг на газ през 2009 мнозина в Унгария и в цяла Европа се разтревожиха. Трябваше да преосмислим какво ще стане, ако Унгария зависи само от газ и няма ядрена централа като Пакш, която не замърсява и дава надежден и евтин ток.
През март 2009 парламентът на Унгария гласува 330 срещу 6 за развитие на нови ядрени мощности.

 

/Снимка: АЕЦ Пакш/

Все по-често се чуват посланията, че Путин е избрал именно Унгария, за да демонстрира, че не е в изолация в Европа, коментира за предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев кореспондентът в унгарската столица Светла Кьосева.

Тя подчерта в хода на разговорите между Орбан и Путин по програма е заложено да бъдат обсъдени въпросите за изтичащите през тази година договори за доставка на газ, строителството на новите блокове на ядрената централа, както и на нови линии на метрото.

„Орбан не се придържа към идеологиите. Той еволюира от една либерална партия в дясноцентристка, като се заиграва и с крайната десница,” коментира още Кьосева.