Протест в Будапеща: Изтрийте Виктор!

02.01.2015 | 23:00
Протест в Будапеща: Изтрийте Виктор!

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Будапеща на 2 януари на протест срещу правителството на Виктор Орбан.

Демонстрантите обвиниха кабинета в провеждане на антидемократична политика.

„Трябва да предложим алтернатива на сегашната система“, каза Габор Ваго, бивш депутат, напуснал екологичната партия, цитиран от Bloomberg.

Според АФП сред участниците в протеста са били противници на сближаването на Унгария с Русия.

Виктор Орбан управлява страната с втори мандат от април, но си спечели критиките на ЕС и САЩ заради упадъка на демократичните ценности в Унгария.

На 16 декември той защити централизирането на властта с твърдението, че унгарците харесват „нелибералната демокрация“.

От идването си на власт през 2010 Орбан отслаби независимите институции, които трябваше да ограничат правата на министър-председателя.

Чрез мнозинството си от две трети в парламента той успя да надделее над опозицията и назначи свои привърженици в съдилищата, медиите, прокуратурата и централната банка.

"Изтрийте Виктор" /Delete Viktor!/ издигнаха лозунг немногобройните демонстранти.

През септември президентът на САЩ Барак Обама посочи Унгария и Египет в коментара си за правителствения натиск над НПО. През октомври САЩ наложи забрана за пътуване на шестима унгарци заради съмнения в корупция – отхвърлени от правителството на Орбан.

На Коледа Орбан обвини САЩ в опит да въвлече ЕС в Студена война с Русия. Будапеща не бива да участва в това, защото „може да свърши зле“, каза Орбан.

Унгарският министър-председател продължава да говори за значението на Южен поток и да критикува политиката на европейските и американски партньори.

Затоплените отношения с Русия бяха подчертани на 31 декември в новогодишния поздрав на Владимир Путин, който каза, че разчита Орбан да съхрани и умножи потенциала им.

През 2014 двете страни подписаха договори за строежа на два нови реактора на АЕЦ Пакш в Унгария .

 

Организаторите на протеста на 2 януари обещаха да организират нов, на 1 февруари, в навечерието на визитата на канцлера Ангела Меркел в Будапеща.